
La FSIE participa del programa Join4Joy per millorar el benestar de majors de 65 anys a través de l'exercici i la socialització

El projecte de recerca europeu, que es donarà a conèixer en un acte de cloenda el proper 5 de maig, a la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-URL a Barcelona, compta amb la participació de la Fundació Salut i Envelliment UAB. En el marc d’aquesta recerca, s’han portat a terme catorze proves pilot a diferents països i s’ha creat un curs de formació en línia per a professionals i estudiants.
29/04/2025
En pocs anys, la població major de 65 anys serà la franja poblacional més nombrosa de la societat i, per tant, caldran mesures per millorar la seva atenció i assegurar un envelliment saludable. Malgrat les recomanacions internacionals d’activitat física, en general la gent gran encara participa poc en programes d’exercici físic i la que hi participa no manté l’activitat física un cop acaba el programa, amb la qual cosa disminueixen els seus efectes beneficiosos. Amb tot, el projecte “Enjoy physical activity to battle sedentary behaviour and inactivity among older adults from a socially inclusive perspective (Join4Joy)”, liderat per la Laura Coll-Planas, com a investigadora principal del projecte i membre del grup de recerca Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (M₃O), ha proposat centrar les iniciatives d’activitat física per a persones grans en el gaudi i la inclusió social −dos elements avalats per la ciència− com a via d’èxit per aconseguir la continuïtat d’aquestes persones als programes, tant en entorns comunitaris com residencials.
El projecte Join4Joy s’ha basat en mètodes de co-creació o ciència participativa, de manera que usuaris finals, familiars, experts, gestors, professionals i estudiants s’han involucrat des del principi en el disseny del plantejament del projecte.
La Fundació Salut i Envelliment UAB ha participat en el projecte europeu Join4Joy, una iniciativa finançada pel programa de la CE Erasmus-Sport, amb una durada de tres anys (2022-2025). La FSIE ha treballat conjuntament amb altres socis com la Fundació Blanquerna (Universitat Ramon Llull), la Universitat del Sud, SDU (Dinamarca), la Clínica Agaplesion Bethesda en Ulm (Alemanya), l’Instituto Europeo para el Desarrollo Socioeconómico, ISES (Itàlia) i l’Associació Siel Bleu (França).
Consorci participant del projecte Join4Joy.
Nou programa de formació especialitzada
Un dels objectius del projecte Join4Joy era oferir formació especialitzada per a professionals i estudiants de l’àmbit de la salut i l’activitat física, que els proporcionés eines addicionals per desenvolupar intervencions centrades en la persona, el gaudi i la inclusió social. En aquest sentit, en el marc del projecte s’ha creat un curs de formació gratuït, disponible en línia, en cinc idiomes i que consta de 12 càpsules d’uns 8 minuts de durada.
Aquest curs, amb certificat final expedit per la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, té per objectiu dotar les persones que treballen o es formen per treballar en entorns comunitaris d’estratègies per poder dissenyar plans d’activitat física centrades en els usuaris, utilitzant tècniques de motivació, gamificació i canvi comportamental.
Intervencions Pilot
El projecte Join4Joy ha portat a terme 14 proves pilot, de les quals 8 s’han fet en entorns comunitaris i 6 s’han fet en entorns residencials. En total han participat al projecte 150 persones majors de 65 anys de les quals se n’han obtingut dades de mobilitat, funcionalitat, qualitat de vida, autonomia, sedentarisme, nivell d’activitat física, així com informació qualitativa de la seva satisfacció amb el programa i les millores percebudes.
La FSiE ha dut a terme dues intervencions pilot en entorns comunitaris a Cerdanyola del Vallès i Sabadell. A Cerdanyola, el projecte s’ha desenvolupat en col·laboració amb el Centre d’Atenció Primària Canaletes-Fontetes i l’Associació de Veïns de Fontetes; a Sabadell, amb el suport del Complex Alexandra i la Biblioteca de Ponent. En ambdós casos, les iniciatives han comptat amb el suport dels respectius ajuntaments.
Sessió a la Biblioteca de Ponent de Sabadell, en el marc del projecte Join4Joy.
Les persones grans participants han valorat molt positivament l’experiència, destacant que "era una activitat diferent, més divertida". També han expressat que participar-hi els feia sentir "més alegres" i han subratllat, sobretot, les bones estones compartides com un dels aspectes més enriquidors. Els estudis pilot han constat de 12 sessions d’activitat física d’una hora de durada i han estat dirigides per professionals entrenats amb l’enfocament Join4Joy, els quals han mostrat una molt bona acollida del projecte i han manifestat haver percebut millores a nivell social i emocional dels usuaris finals. Les intervencions pilot implementades per la FSiE, han estat dirigides per professionals qualificats de la Fundació Salut i Envelliment UAB, com ara Júlia Ferrés, terapeuta ocupacional, i han comptat amb la participació d’estudiants de psicologia i pedagogia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la Fundació Blanquerna (Universitat Ramon Llull).
Acte de cloenda del projecte
Els resultats del projecte Join4Joy es donaran a conèixer en un acte de cloenda que tindrà lloc el pròxim dilluns, 5 de maig, de 8:45 a 11:00 h, a la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna-Universitat Ramon Llull.
En aquest acte es farà balanç del projecte i de la seva evolució, hi haurà la intervenció de diversos professionals de l’àmbit sòcio-sanitari que explicaran la seva experiència, així com de persones grans que han participat en les intervencions pilot, es donarà a conèixer quina és la formació que ha resultat del Join4Joy i hi haurà un torn de debat i reflexions obertes. La jornada estarà organitzada pels tres socis catalans del projecte: la Fundació Blanquerna, la Fundació Salut i Envelliment UAB i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.