Inauguracions de curs

Inauguració del curs 2020-2021

Inauguració del curs 2020-2021

La rectora de la UAB, Margarita Arboix, va agrair a tota la comunitat universitària la resposta donada davant la pandèmia de COVID-19 en l'acte institucional d'inauguració del curs 2020-2021, en què Gemma Puigvert ha rebut el II Premi a l'Excel·lència Docent i Joaquim Segalés va pronunciar la lliçó magistral "COVID-19: d'on venim, on som i on anem. Ciència, conspiració i infodèmia". La inauguració va tenir lloc l'1 d'octubre a la sala d'actes del Rectorat, amb un aforament restringit, alhora que va ser retransmès en directe pel canal de YouTube de la UAB.

Puigvert, directora del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana, va ser presentada pel degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Joan Carbonell, com una docent que "sap que el coneixement es construeix raonant" i "condueix les classes amb l'entusiasme de qui descobreix el que està explicant alhora que ho explica, al mateix temps que els estudiants". Carbonell va afirmar també que es tracta d'una "professora excel·lent" i una gran coneixedora de la seva disciplina.

L'homenatjada, en la seva intervenció, va expressar el seu agraïment als seus familiars, amics, col·laboradors, mestres i alumnes, així com a la pròpia universitat, a la que ha felicitat per reconèixer l'activitat docent amb aquest guardó: "l'ensenyament de mala qualitat -va dir, citant George Steiner- és assassí". Puigvert, a més, va defensar la presencialitat com un valor "fonamental per a l'aprenentatge" per tot el que suposa d'estímul i interacció entre les persones, i va lloar el valor dels clàssics, que "serveixen per entendre qui som", tot fent al·lusions a multitud d'autors des de Sòfocles fins a Thomas Mann passant per Píndar, Lucreci o Boccaccio. Puigvert va tancar el seu parlament citant la cançó de bressol composada per Ara Malikian en record de les persones que han hagut de morir en soledat a causa de la pandèmia de COVID-19.

I sobre la pandèmia va versar la lliçó inaugural del curs que va pronunciar Joaquim Segalés, catedràtic del Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals i investigador del Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA-CRESA). Segalés va relatar els coneixements que ja es tenien sobre aquest tipus de virus -tot remarcant la diferència entre el virus i la malaltia, una confusió que, com va afirmar, es troba sovint als mitjans de comunicació- i va explicar la importància del concepte one health (una sola salut), que implica la interacció entre la salut humana i la d'altres espècies, per fer front a crisis com l'actual. El ponent va descriure els objectius la recerca que s'està realitzant per trobar "solucions terapèutiques i preventives" i va advertir que, tot i ser un factor imprevisible, "difícilment podrem tenir abans de dos anys una vacunació massiva".

"Fer front a la nova revolució del coneixement"

En els parlaments institucionals, Gabriel Masfurroll, president del Consell Social de la UAB, es va referir també al "context atípic" d'aquesta inauguració de curs per afirmar que "les situacions més complexes són també una oportunitat per aprendre" i va reivindicar la necessitat d'acabar també amb "el virus de l'egoïsme". Va alertar, a més, que "el virus marca noves necessitats que s'afegeixen a les mancances històriques de finançament de les universitats", i va voler agrair la tasca de la rectora i el seu equip durant el mandat que acabarà properament, expressant a més "tot el suport" al rector o rectora que agafi el relleu després de les eleccions del proper mes d'octubre.

Pel que fa als representants de les administracions que van participar a l'acte, l'alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, va recordar que la universitat és "la institució determinant per a la riquesa de la societat i per a la igualtat d'oportunitats" i va expressar "el profund agraïment i orgull" de la ciutat pel "paper jugat per la nostra estimada UAB en la lluita contra la pandèmia". I el conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, va evocar el seu passat com a estudiant de la UAB, va destacar els bons resultats de recerca de la Universitat i va reconèixer que "moltes necessitats socials han passat per davant però ara ha de ser objectiu del govern mantenir els estàndards del sistema universitari".

Finalment, la rectora va tancar l'acte referint-se especialment als reptes que la UAB haurà d'afrontar en el futur: segons va afirmar, "caldran innovacions disruptives per respondre a les noves necessitats de la societat" i, en aquest sentit, es fa necessari "incorporar gent jove per fer front a la nova revolució del coneixement", tot posant èmfasi en factors com el desenvolupament de la intel·ligència artificial, la resposta al canvi climàtic o la lluita per la igualtat de gènere. La universitat, va assegurar, haurà "d'assumir riscos" des d'una "orientació global i multidisciplinària". I va vaticinar que entrem en una nova era que "ens obligarà a pensar en un canvi de model en la idea d'aula i en la relació entre professorat i alumnat".