Inauguracions de curs

Inauguració del curs 2017-2018

Inauguració del curs 2017-2018

La UAB va inaugurar el curs 2017-2018 i va obrir la celebració del seu cinquantè aniversari el 21 de setembre, al Monestir de Sant Cugat del Vallès. Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la Unesco, no va poder assistir a l'acte per problemes de salut però va oferir una lliçó magistral gravada en què va defensar la cultura de pau i, especialment, del paper de la dona i del coneixement en el repte que ha definit com a "transició de la força a la paraula".

Mayor Zaragoza va recordar que el 21 de setembre era el dia internacional de la pau i va reivindicar el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible i un reforçament de Nacions Unides i del multilateralisme davant d'un ordre mundial dominat per "un grup de sis, set, vint països rics".

La cerimònia, retransmesa en directe a través del web de RTVE, va ser presentada per la periodista Marta Cáceres i conduïda per la companyia teatral Comediants, que va intercalar, entre les diferents intervencions, la representació d'una sèrie de faules basades en El llibre de les bèsties de Ramon Llull. A més, l'orquestra de cambra i el cor de la UAB van interpretar un tema composat expressament per a la celebració del cinquantè aniversari de la institució.

"Una estructura bàsica de la societat"
La secretària general de la UAB, Cristina Riba, va presentar la memòria del curs 2016-2017, tot afirmant que la Universitat "ha complert amb excel·lència la missió de generar i transferir coneixement". I la rectora Margarita Arboix, per la seva banda, va començar la seva intervenció mostrant una "profunda preocupació" per la situació política actual a Catalunya i afirmant que "el diàleg i la negociació són l'única via possible" per trobar-ne una sortida. I es va referir també als atemptats del 17 d'agost de 2017 per solidaritzar-se amb les víctimes i expressar el "rebuig més rotund" contra el terrorisme.

Arboix va lloar tot el personal docent i d'administració que ha fet possible, al llarg d'aquests cinquanta anys, els èxits assolits per la UAB i va aprofitar per reivindicar que el Govern inclogui la recuperació del finançament universitari en la seva agenda per al 2018, així com l'estabilització del personal universitari en precari.
L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, va afirmar que considera la seva vila com una "ciutat universitària" des del vincle establert amb la UAB amb la inauguració del primer curs acadèmic de la història de l'Autònoma, el 1968. Conesa va celebrar "cinquanta anys de convivència entre la UAB i les ciutats del seu entorn" i va afirmar que "invertir en la universitat és invertir en el futur".

Santi Vila, conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, va declarar que la UAB “encarna com poques institucions la llibertat i el progrés assolits pel país al llarg de les darreres dècades" i fa “una aportació decisiva perquè Catalunya tingui "el sistema universitari més potent del sud d'Europa". Vila va defensar també l'equitat en l'accés als estudis universitaris.