La Fundació UAB

Article de Xavier Roura, de l'Hospital Clínic Veterinari UAB, sobre el coronavirus i les mascotes

Article d'opinió del Dr. Xavier Roura sobre coronavirus i mascotes
Foto: Miguel Lorenzo - El Periódico

En un article d'opinió publicat a El Periódico, el Doctor de l'Hospital Clínic Veterinari de la UAB, Xavier Roura, expon i respon alguns dels dubtes generats per la ciutadania sobre la possible relació entre mascotes i coronavirus. Segons l'investigador no hi ha cap evidència que el SARS-CoV-2, el coronavirus que provoca la malaltia COVID-19, pugui afectar els animals de companyia ni que aquests puguin transmetre l'enfermetat als humans.

26/03/2020

Xavier Roura, Doctor en Veterinària de l'Hospital Clínic Veterinari de la UAB, va publicar un article d'opinió, el passat 25 de març a El Períódico, on va exposar i respondre alguns dubtes que preocupaven als propietaris de mascotes sobre la possible relació entre els animals de companyia amb la transmissió del coronavirus.

Segons l'investigador, fins al moment no hi havia cap evidència que les mascotes poguessin patir ni transmetre la malaltia, com així també ho indicava l'Organització Mundial de la Salut i altres institucions internacionals sobre el benestar animal, com la World Organization for Animal Health. També l'autor de la peça explicava que els gats i els gossos es podien veure afectats per coronavirus, però que es tractava d'un alfa-coronavirus (un gènere diferent del beta-coronavirus al qual pertanyia el SARS-CoV-2) que acostumava a produir quadres digestius en els animals.

Tot i que existien vacunes pel coronavirus entèric caní i  pel coronavirus felí, aquestes vacunes no protegien contra el virus que estava provocant el brot de COVID-19 i no tenia cap sentit vacunar gats i gossos per protegir-los d’aquesta malaltia.

Roura va comentar que el cas d'un positiu en un gos de Hong Kong, i que posteriorment havia donat negatiu en la repetició de les proves, podia ser provocat per haver estat en contacte amb el propietari que sí patia la malaltia, i que haguessin quedat algunes petites partícules del virus en l'animal, tal com podia ser en altres objectes de l'habitatge, que les podien contenir.

En aquest sentit, el docent recomanava que, per precaució, les persones positives a la malaltia del COVID-19 limitessin el contacte amb les seves mascotes, de la mateixa manera que ho feien amb les persones, ja que encara no es coneixien tots els aspectes d'aquest coronavirus.

En referència a la possible necessitat de portar la mascota al veterinari, Roura deia que era preferible posposar les visites si no eren urgents, i en cas que s'hagués d'anar, seguir estrictament les mesures de prevenció (consulteu aquesta infografia). Abans d'assistir-hi, era recomanable contactar amb la clínica o hospital veterinari per informar-se de les precaucions a portar a terme.

L'útlim aspecte que l'investigador analitzava en el seu article era el fet que les mascotes, tal com els seus propietaris, podien patir estrés per la situació de confinament prolongat. Malgrat poguessin realitzar curts passejos a l'exterior per realitzar les seves necessitats, els animals de companyia havien de seguir les rutines habituals dins la llar per evitar conductes no desitjables. En aquest sentit, el Grup d'Especialitat de Etologia Clínica de l'Associació de Veterinaris d'Espanya Especialistes en Petits Animals (AVEPA) oferia una serie de consells per mantenir el benestar i les rutines diàries de les mascotes.

Podeu llegir íntegrament l'article de Xavier Roura a El Periódico clicant aquest enllaç.

Més informació:

Pàgina web sobre Coronavirus i Mascotes: https://hcv.uab.cat/ca/presentacio/hcv-informa/coronavirus-i-mascotes/ 

Informació de la UAB sobre el coronavirus:  www.uab.cat/coronavirus.