Masfurroll, a la cloenda del primer torn d’Ítaca 2017: “La UAB és un lloc on es ve a aprendre a ser persona”

05/07/2017
Amb activitats lúdiques i pedagògiques dinamitzades per monitors i professors de la mateixa UAB, els joves participants, a punt de començar l’últim any d’educació obligatòria (4t d’ESO), coneixen de primera mà què és i com funciona un campus universitari, i adquireixen motivació i referents que els poden esperonar per no abandonar el món acadèmic, i, per tant, per matricular-se a batxillerat, la porta d’entrada al món universitari. Enguany, els quatre centenars d’alumnes provenen de 79 instituts de 33 municipis de set comarques.
La meitat dels 190 nois del primer torn van tenir ahir l’oportunitat de presentar en una sala d’actes del rectorat plena a vessar els projectes de recerca que han desenvolupat al llarg de l’última setmana a la UAB agrupats en equips de 12 persones, que, per cert, han batejat ells mateixos. Entre les matèries desenvolupades a diversos centres (facultats i instituts), s’estrenen enguany les modalitats d’interpretació (xiuxiuejada, consecutiva i simultània), el conflicte mediambiental pel cultiu de la palma d’oli, i la producció de falques de ràdio, a més d’altres noves tasques relacionades amb la veterinària, la toxicologia i l’òptica.
L’acte el presidien la rectora de l’Autònoma, Margarita Arboix; el president del Consell Social de la universitat, Gabriel Masfurroll, i el director de la FAS-UAB, Jordi Prat, que hi va posar en valor “el treball en xarxa amb tots els agents” que fan possible el campus Ítaca. Al principi de la cerimònia, Masfurroll va encetar la seva intervenció amb aquestes paraules: “La universitat és un lloc on es ve a aprendre a ser persona”. Va agrair als participants “haver confiat en l’Autònoma” i va manifestar el seu desig que tots puguin sol·licitar d’estudiar-hi el 2019 per fer possible una “societat millor”. “Tant de bo tots plegats arribem a Ítaca”, va concloure.
Un cop fetes les exposicions dels projectes i, també, lliurats els diplomes de participació, la rectora de la UAB, Margarita Arboix, va subratllar, en la seva intervenció, que Ítaca permet als participants “una visió molt ràpida” del que suposa “viure un campus”, i va donar gràcies a tots els implicats; específicament, als instituts, als professors de l’Autònoma i als monitors.
Arboix també va oferir suport a les famílies perquè els seus fills que ho vulguin puguin estudiar a la UAB: “Veniu. Intentarem buscar una solució perquè ningú es quedi sense estudiar”, va dir-los, i els va animar a confiar en els joves que acaben de finalitzar l’educació obligatòria: “Dipositeu-los la vostra confiança. Poden arribar lluny. Són el nostre futur. És el compromís de totes les persones que treballem en aquest campus, més de 6.000 entre PDI i PAS. Som servidors públics, i servir la societat vol dir formar persones i professionals”.
Finalment, la rectora de l’Autònoma va recordar a les famílies que la universitat és gran i “polifacètica”, és a dir, pluridisciplinària, i que s’adapta als nous temps: “Cada dia hi ha titulacions noves. Aquesta universitat està al vostre servei per ajudar-vos a caminar cap a un futur millor”, si bé també va advertir que “cal fer colzes” per arribar a la UAB i per mantenir-s’hi. El punt final de la seva intervenció va ser un comiat temporal: “Us diem ‘fins aviat’”.
Simultàniament a aquest acte d’ahir a la sala d’actes del rectorat de l’Autònoma, l’Hotel Campus en va acollir un altre de paral·lel amb l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà; el vicerector de Relacions Institucionals i Cultura de la UAB i president de la FAS-UAB, Carlos Sánchez; el director de zona del Banc Santander, José María García de los Ríos, i la responsable del campus Ítaca, Elsa Espinosa. A banda de la presentació dels treballs dels equips i de la recollida de diplomes personals, tots dos actes també van servir per lliurar els premis dels concursos literari i artístic als guanyadors, i reconeixements als representants dels instituts col·laboradors.