Cultura en Viu

Vestíbul Teatre

Exposició Virtual

art_polemica_censor_guarda
Chumy Chúmez. ¿El censor de la guarda? HERMANO LOBO, núm. 50 Ediciones Pléyades S.A. Madrid, 1973

L’ART DE LA POLÈMICA

CENSURA, SÀTIRA I PREMSA ALTERNATIVA

 

L'Art de la Polèmica és una exposició virtual que pretén mostrar l'efecte devastador que exerceix la censura sobre el dret de llibertat d'expressió. Un dels camps on ha actuat incessantment ha estat sobre l'exercici de la sàtira. Utilitzant les tisores, ha anat tallant, generant una línia discontinua, trencant tota mena de discursos i visions alternatives. Un clar exemple el trobem en les mateixes vivències de la premsa alternativa espanyola des de la Transició fins a l'actualitat.

 

Aquesta exposició pretén aportar elements que expliquen la censura, utilitzant com a eix vertebrador del relat la mirada als litigis soferts per algunes revistes i les seves conseqüències, sovint traspassant les fronteres de la editorial i apuntant i carregant directament a les persones. Veurem com la censura es nodreix de diversos recursos que van des del segrest dels exemplars a suspensió de la revista tot passant per sancions econòmiques. Però això és la punta de l'iceber ... sota trobem amenaces, atemptats, autocensura, bloqueig a les xarxes social, i l'oblit.

 

Aquesta exposició és fruit del nostre treball com a estudiants del màster en Gestió i Patrimoni Artístic de la UAB dins del mòdul de Crítica i Difusió de l'Art. Una exposició concebuda en plena pandèmia de la Covid-19 i per tant limitats per aquesta. De ben segur ens haguera agradat treballar amb més casos i més revistes. En tot cas us convidem a fer que gaudiu de la nostra petita aportació a la memòria històrica i si voleu acceptar el repte, podeu calcular el cost actualitzat i passat a euros de les sancions.