La petjada de carboni de la UAB
Les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle associades al funcionament de la Universitat

La petjada de carboni de la UAB és l’indicador de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) associades al funcionament de la universitat. Es quantifica en emissions de CO2 equivalent que són alliberades a l’atmosfera.
Les emissions de GEH a tenir en compte en la metodologia de càlcul de la petjada de carboni es classifiquen en funció del seu generador en:
- emissions directes de la pròpia organització (segons la norma UNE-EN ISO 14064-1:2019) o emissions d’abast 1 (segons el Greenhouse Gas Protocol, GHG Protocol)
- emissions indirectes, generades com a conseqüència de l’activitat de l’organització, però que tenen lloc en fonts que no pertanyen a l’organització i que no són controlades per aquesta o emissions d’abast 2 i abast 3.
Segons les dades de 2023, les emissions directes controlades per la UAB o d’abast 1, representen el 11 % de les totals. Les emissions indirectes, l’abast 3, representen el 89 % restant. Convé afegir que des de 2018 les emissions indirectes de l’electricitat, abast 2, són 0 tones de CO2 equivalent.
A grans trets, durant l’any 2023, el 73 % de les emissions de GEH a la UAB provenien de la mobilitat d’accés al campus, el 10% del consum de gas dels edificis i el 7 % dels viatges de feina.
Més en detall, durant l'any 2023, el 73,1% de les emissions de GEH a la UAB provenen de la mobilitat d’accés al campus (45% associades al transport privat i 28% al transport públic). El 26,9% de les emissions restants es divideix en un 10,3% associat a la calefacció dels edificis, un 7,2% als viatges de feina, un 3,3% a la generació de residus, un 3,3% a la producció d’electricitat adquirida, un 1,9% a la compra d’equipament electrònic, un 0,5% per emissions fugitives de gasos fluorats dels equips de clima i refrigeració, un 0,3% al consum d'aigua i un 0,2% associades al transport de la flota pròpia.
Durant el 2024 la UAB s’ha adherit al Programa d’Acords Voluntaris (PAV) per a la reducció de gasos d’efecte hivernacle, mitjançant el qual les organitzacions que s’hi adhereixen es comprometen a fer un seguiment de les seves emissions de GEH i establir anualment mesures per a reduir-les. Per a més informació, podeu consultar l’informe anual de la UAB, validat per l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic (OCCC) de la Generalitat de Catalunya.

Les emissions totals de GEH de la UAB han augmentat els darrers tres anys, degut principalment a l’augment de les emissions d’abast 3. Les emissions de 2023 van ser de 21.604 tones equivalents de CO₂, amb un increment de 11,6% respecte l’any 2022.
Les emissions directes, que inclouen les associades al bus intern i a la flota pròpia, al consum de gas i les fugitives de gasos fluorats dels equips de clima i refrigeració van ser de 2.361 tones equivalents de CO₂, amb una reducció del 43,6 % respecte a l’any anterior.
Les emissions indirectes sumen un total de 19.243 tones equivalents de CO₂, amb un increment del 26,7% respecte a l’any anterior. Les emissions associades al consum d’aigua o al tractament de residus van disminuir però les associades a la mobilitat van augmentar. A més a més, s’han incorporat a l’inventari d’emissions unes 1.140 tones equivalents de CO₂ degut a les emissions associades al tractament de residus industrials, els béns de capital (ordinadors de sobretaula, portàtils i tauletes) i de la producció d’electricitat adquirida.
Fins 2018, les principals emissions de GEH a la UAB provenien de la mobilitat (d’accés al campus i viatges de treball) i del consum energètic (gas natural i electricitat). Des de 2018, el transport per accedir al campus s’ha convertit en el principal responsable d’emissions de GEH. Convé afegir que des del gener de 2018 la UAB compra energia elèctrica provinent de fonts d’energia renovable certificada amb garantia d’origen (GdO) i per tant el factor d’emissió és de 0 g CO2/kWh.
D'altra banda, en el marc del lema del lema de la FM del curs 2019-2020: "Emergència climàtica: la UAB actua!", el 30 de setembre de 2019, la coordinació del grau de Biologia Ambiental.va organitzar la xerrada “Podem reduir l’impacte climàtic de la UAB? impartida per l'Oficina de Medi Ambient de la UAB.
Descarrega la infografia resum de la jornada.Infografia elaborada per l'equip de Dinamització Comunitària.
I