Sala de premsa

Trobada universitats catalanes i refugi 2022, enfortint la universitat com a espai de protecció internacional

Imatge del seminari de treball de les universitats catalanes i refugi 2022

Davant l’augment de les necessitats de protecció internacional, representants de programes universitaris de refugi es van reunir per a treballar col·lectivament qüestions clau en l’acollida acadèmica de persones refugiades.

24/01/2023

El passat 15 de desembre, a la Facultat de Comunicació de la UAB, va tenir lloc la jornada “Universitats refugi 2022”, organitzada des del Programa d’Acollida de la FAS-UAB. Es va plantejar com un espai de trobada i treball en xarxa entre programes que treballen per potenciar la inclusió de persones desplaçades forçosament a les universitats.

Es va comptar amb personal tècnic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), la Universitat de Barcelona (UB) i, finalment, la Universitat Autònoma de Barcelona

A mitjans de 2022, ja son més de 103 milions les persones desplaçades forçosament al món a causa de conflictes violents, persecució i vulneracions de drets humans (ACNUR, 2022). L’esclat d’antics i nous conflictes armats ha tornat a posar la necessitat de protecció damunt de la taula. Així ho van remarcar Esther Zapater, secretària general de la UAB, i les tècniques de la FAS que van obrir l’acte, alhora que van incidir en el rol social de la universitat. Per exemple, El Programa d’Acollida de persones en cerca de refugi és una iniciativa amb més de 6 anys de recorregut i, a la UAB, aquest curs, 34 estudiants refugiats/ades d’arreu estudien grau, postgrau i doctorat.

Darío Cerisole, advocat especialitzat en dret migratori i mobilitat internacional, va iniciar la jornada amb una presentació sobre les darreres modificacions de la llei d’estrangeria i els seus impactes en estudiants extracomunitàries, identificant escletxes d’oportunitat en la inclusió d’estudiants refugiades. Seguidament, Agus Morales, periodista i director de la revista de periodisme i cròniques internacionals 5W, va fer un recorregut dels conflictes d’Afganistan i Ucraïna, centrant-se en l’impacte de les guerres sobre el dret a la salut i l’educació.

A través d’una primera dinàmica de treball, es van definir i prioritzar qüestions estratègiques a abordar des de les universitats catalanes en matèria de refugi. Els temes que es van considerar més rellevants en el moment actual, van ser: per una banda, les diferències en la resposta a la crisi de desplaçament forçós vinculat a la guerra a Ucraïna, en comparació amb l’arribada de refugiats i refugiades provinents d’altres conflictes i, per l’altra, es va prioritzar el tema de l’accés a la universitat de les persones en cerca de refugi, que es vincula a qüestions complexes com la diversitat de criteris d’accés entre les diferents universitats, les traves burocràtiques en els procediments de reconeixement d’estudis o de gestions acadèmiques.

A partir d’aquestes dues qüestions es van destacar algunes de les fortaleses dels programes universitaris catalans de refugi, com les relacions de confiança i coneixement mutu de les professionals de les diferents universitats, que permet establir xarxes de treball informals eficients i intercanviar bones pràctiques.

A mode de conclusió, es van establir 3 propòsits clau en l’àmbit d’incidència i treball en xarxa de les universitats catalanes en matèria de refugi:

  1. Establir xarxes de treball instrumentals entre universitats catalanes en matèria d’inclusió universitària de persones refugiades, a l’estil dels “Staff training weeks”. A més dels programes universitaris de refugi, cal incloure la formació i capacitació de professionals de mobilitat internacional i gestió acadèmica de les diferents universitats.
  2. Assegurar que l’establiment de beques no sigui només en termes de talent i excel·lència sinó en termes d’equitat i d’accés a drets i, per tant, que els criteris d’excel·lència no siguin eliminatoris.
  3. Continuar enfortint el treball en xarxa col·lectiu, promovent accions de trobada entre Universitats Catalanes en matèria de refugi, en una estratègia coordinada que desplegui el potencial de les universitats com a agents transformadors i espais inclusius de protecció internacional.

Podeu consultar la infografia amb els resultats de les dinàmiques de treball, aquí

Podeu llegir la relatoria completa, aquí