Sala de premsa

Pautes i agenda de la UAB: resposta a la crisi per la guerra d'Ucraïna

Xerrada campus uab

Davant la complexitat de les problemàtiques mundials, la universitat pot contribuir a la resolució dels reptes globals. Arran de la guerra d’Ucraïna, la UAB ha obert un comitè de crisi que orienta sobre com abordar el conflicte i articula les iniciatives de la comunitat universitària.

 

07/03/2022

Pocs dies després de l’inici de l’atac militar contra la població civil, les universitats d’Ucraïna s’han vist obligades a tancar portes. Missatges d’urgència a les seves pàgines web demanaven a estudiants, PAS i PDI quedar-se a casa i protegir-se davant l’escalada bèl·lica. De nou, la guerra atempta contra la vida, els drets i les possibilitats de futur de milions de persones i Ucraïna s’afegeix a les ja nombroses situacions de violència armada, política i social que existeixen al món. La ciutadania ucraïnesa, igual que a l’Afganistan, Etiòpia, Iemen, Nicaragua, Palestina o l'Iraq, entre molts altres, es veu obligada a fugir. En una setmana, més d’un milió i mig de persones han hagut d’abandonar forçosament el país i moltes més esdevindran refugiades o desplaçades internes en els pròxims dies. 

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Fundació Autònoma Solidària (FAS), en el seu compromís de contribuir a la justícia global, han manifestat el rebuig contundent a l’agressió militar, i se solidaritzen amb totes les persones afectades per aquest i per altres conflictes bèl·lics. En aquests primers dies, s’han adherit als comunicats de les diferents plataformes de les universitats i les ONGs i entitats socials de Catalunya per exigir l’aturada urgent de l’acció bèl·lica i l’atenció de les persones amb necessitat de protecció. 

Des d’una convicció de pau, la UAB subratlla la necessitat d'abordar els problemes polítics des dels principis democràtics i de respecte als drets humans i insta la comunitat internacional a dedicar tots els esforços necessaris per a un diàleg real que garanteixi el ple compliment del dret internacional.  

Què s’està fent des de la UAB?

Davant la complexitat de les problemàtiques mundials, la universitat té la responsabilitat social de contribuir a la resolució dels reptes globals. La UAB es posiciona a costat de les comunitats universitàries en conflicte i posa a disposició tot el seu potencial acadèmic, social i ciutadà per: 

  • Generar i transferir coneixement científic sobre les causes i conseqüències dels conflictes, oferint eines ciutadanes d’anàlisi crítica de la realitat internacional.
  • Identificar i difondre oportunitats per a la construcció de la pau, la resolució de conflictes i la prevenció de la violència. 
  • Establir xarxes de suport entre la UAB i la comunitat universitària ucraïnesa, tant pel que fa a cooperació institucional universitària com pel que fa a la protecció de persones en risc. 

Des de 2016, el Programa d’Acollida de Persones en Cerca de Refugi de la FAS/UAB ofereix suport a alumnat, PAS i PDI en situació de desplaçament forçós per accedir a territori de drets i continuar la seva formació o recerca acadèmica a la UAB.  

En el marc de la mateixa iniciativa, el campus de la UAB és espai d’acollida residencial per a persones sol·licitants de protecció internacional. 

  • Promoure la mobilització ciutadana de la comunitat UAB i la seva vinculació en accions de defensa dels drets humans, especialment a través de programes de voluntariat, formació i promoció de l’activisme. 

I tu, què hi pots fer? 

  1. Informa’t de manera rigorosa, àmplia i responsable sobre la situació. Fes ús dels recursos científics que ofereix la universitat. 
  1. Reflexiona sobre les possibilitats de contribuir des de la teva posició com a estudiant, professional i ciutadà/ana. Promou els valors del diàleg i la cultura de pau en els debats amb el teu entorn.
  1. Mobilitza’t, enxarxa't i participa d’accions d’incidència social i política. Exigeix a les administracions que treballin per la pau i despleguin polítiques d’asil. 
  1. Si pots, dona suport econòmic a organitzacions d’ajuda humanitària, cooperació i suport ciutadà. Consulta les recomanacions de Lafede.cat - organitzacions per a la justícia global i del Govern de la Generalitat.

Tens propostes? 

Com a part del comitè de crisi amb relació a la guerra d’Ucraïna, la FAS coordina la resposta universitària al campus de la UAB. Si formes part de la comunitat universitària pots fer arribar propostes o demandes vinculades al conflicte d’Ucraïna a: fas.cooperacio@uab.cat

Agenda d’accions a la UAB (s’anirà actualitzant):

  • 7 de març de 17h a 18:30h. Aula 501 de la Facultat de Filosofia i Lletres i a través de TEAMSTaula de debat “La guerra a Ucraïna: orígens del conflicte”
  • 14, 16, 21, 23 i 28 de març (dilluns i dimecres), de 15:30h a 18:30h. Cal inscripció prèvia. "Tallers d'Educació per la pau i en el conflicte" organitzats per l’Escola Cultura de Pau amb el suport de la FAS amb reconeixement ECTS. Anàlisis del conflicte d’Ucraïna, des de la mirada de la cultura de la Pau

  • Dimecres 16 de març,  13h. Plaça Cívica UAB. Acte obert. "Propostes de pau i resistències." Debat obert sobre posicionaments des de la societat civil davant la guerra d’Ucraïna. 

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS