
Tres centres hospitalaris de Badalona llancen un assaig per ajudar a reduir l'ús de pastilles per dormir en persones grans

En el marc del projecte europeu BE-SAFE i amb la coordinació de la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), s’ha posat en marxa un Assaig Controlat Aleatoritzat (ECA) a Badalona.
03/12/2024
Aquest assaig, que compta amb la col·laboració essencial de Badalona Serveis Assistencials (BSA) i l’Hospital Germans Trias i Pujol de l’Institut Català de la Salut (ICS), se centrarà en provar una intervenció dissenyada per millorar la seguretat de les persones grans en la gestió dels seus problemes de son, buscant reduir l’ús de benzodiazepines i hipnòtics sedants, comunament coneguts com a "pastilles per dormir".
L’assaig aleatoritzat es durà a terme en tres centres de la ciutat de Badalona: l’Hospital Germans Trias i Pujol de l’Institut Català de la Salut (ICS), el Centre Sociosanitari El Carme i l’Hospital Municipal de Badalona Serveis Assistencials (BSA). La durada aproximada serà de 18 mesos i implicarà un gran nombre de professionals, pacients i familiars de la localitat.
La intervenció, basada en un enfocament centrat en el pacient, oferirà acompanyar les persones grans en un procés segur de reducció progressiva d’aquest tipus de medicació. Per a això, els professionals de la salut facilitaran materials educatius i estratègies de suport a pacients i familiars. Així mateix, els metges participants en els tres centres rebran formació per poder acompanyar la persona gran en aquest procés.
Ramon Miralles, cap del servei de geriatria de l’Hospital Germans Trias i Pujol i director de la FSiE UAB, destaca: “La col·laboració entre institucions és fonamental per assolir nous èxits en la millora de la seguretat de les persones grans. BE-SAFE és un clar exemple d’aquest esforç conjunt”. Per la seva banda, Begoña Pascual, cap del Servei de Farmàcia de BSA, subratlla: “Aquest projecte ens permet avançar en la cura de les persones grans, apostant també per la seva salut i qualitat de vida mitjançant intervencions que redundin en una gestió més efectiva i segura dels problemes de son”.
L’enfocament integral de la intervenció BE-SAFE té com a objectiu oferir eines pràctiques i recursos de suport que permetin millorar la qualitat del son i reduir la dependència d’aquests medicaments per dormir, promovent una major seguretat i benestar en les persones grans.
El projecte BE-SAFE té com a objectiu la seguretat del pacient en abordar les bretxes de coneixement i pràctica relacionades amb la reducció dels medicaments utilitzats per a les dificultats de son a Europa. BE-SAFE és un projecte de recerca europeu finançat pel programa Horizon de la Comissió Europea, en el marc del programa de treball HORIZON-HLTH-2021-CARE-05-01: Millora de la qualitat de l'atenció i la seguretat del pacient ) i per la Secretaria d'Estat d'Educació, Investigació i Innovació (SERI) (contracte n° 22.00116). La durada del projecte serà del 2022 al 2027.