Sala de premsa

La interacció social, el gaudi i la continuïtat, claus per la participació de les persones grans en programes d'exercici físic

Projecte Sitless - exercici físic en persones grans

La publicació a l'International Journal of Environmental Research and Public Health dels resultats de l'estudi del projecte Sitless mostren la importància d'aquests tres elements per animar a canviar actituds sedentàries per actives en les persones grans.

30/07/2021

Aproximadament, dos terços de la població europea practiquen menys activitat física de la recomanada per prevenir malalties, una dada especialment rellevant en les persones grans.

La Fundació Salut i Envelliment UAB va iniciar el 2015 el projecte europeu SITLESS, finançat per la Comissió Europea en el marc del programa H2020, juntament amb institucions afins d'altres països europeus, dirigit a canviar actituds sedentàries en les persones grans i animar-les a fer exercici físic per tractar de millorar el seu benestar a llarg termini.

Recentment es va dur a terme un assaig clínic multicèntric a Dinamarca, Catalunya, Alemanya i Irlanda del Nord, per avaluar un programa d’intervenció que comprèn activitat física potenciada amb estratègies d’autocura, per tal de promoure canvis de conducta: un augment de l’activitat física i una reducció del comportament sedentari.

L’assaig clínic ha incorporat un estudi qualitatiu amb l'objectiu de comprendre la implementació, els aspectes contextuals de la intervenció, els mecanismes d’impacte i explorar els efectes percebuts. Es van fer 71 entrevistes individuals i 12 grups focals adreçats als participants del grup d’intervenció i control, en el moment post-intervenció i en el moment del seguiment de 18 mesos.

Els resultats, publicats a l'International Journal of Environmental Research and Public Health, posen de manifest les barreres i facilitadors percebuts per a la participació de les persones grans en els programes d’exercici físic. La interacció social i gaudir a través dels programes grupals són components claus per promoure l'adherència i afavorir el manteniment de conductes saludables a través del suport i la connexió entre iguals. Per tant, a l’hora de dissenyar i implementar intervencions, cal tenir en compte elements que millorin la interacció social, el gaudi i la continuïtat per promoure amb èxit un canvi de comportament sostingut.

 

Notícies relacionades

Totes les notícies