Sala de premsa Premsa i mitjans

Inauguració oficial del curs 2018-2019 a la Facultat de Traducció i d'Interpretació el dijous 11 d'octubre

Carme Ruscalleda
El proper dijous 11 d'octubre la Facultat de Traducció i d'Interpretació inaugurarà oficialment el curs 2018-2019

05/10/2018

El dijous 11 d'octubre, a les 12 del migdia, tindrà lloc la inauguració oficial del curs 2018-2019 a l'aula 004 (Carles Riba) de la Facultat de Traducció i d'Interpretació.

Enguany, amb motiu del 150è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques modernes amb el Japó, la Facultat dedica la inauguració oficial del curs a aquest país. La nostra Facultat té una gran vinculació amb el Japó com a única universitat a Catalunya que imparteix el Grau d’Estudis d’Àsia Oriental i en tant que la Facultat més veterana en l'ensenyament del japonès a casa nostra. Els Estudis d’Àsia Oriental van començar a la UAB fa gairebé tres dècades i en aquest temps ens hem consolidat com el referent acadèmic a l'Estat, essent l’única universitat que ofereix els tres nivells formatius (grau, màster i doctorat) en el camp dels Estudis d’Àsia Oriental.

La cerimònia d’inauguració del curs és per a la nostra comunitat d’estudiants, professorat, i personal d’administració i serveis una ocasió magnífica per a celebrar l'inici d’un nou any acadèmic a partir d’una temàtica concreta i enguany la Facultat ha convidat Carme Ruscalleda, xef del restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, a pronunciar la conferència inaugural, que, amb el títol de "La qualitat com a estratègia comercial obre portes al món", versarà sobre la seva experiència en el desenvolupament d'un projecte únic com el restaurant Sant Pau de Tòquio.

Presidirà l'acte la rectora de la UAB, Margarita Arboix, i hi intervindran Albert Branchadell, degà de la FTI, i el cònsol general del Japó a Barcelona, Naohito Watanabe. En acabat, al pati japonès, tindrà lloc una interpretació de música tradicional japonesa a càrrec del professor de l'Escola Superior de Música de Catalunya, Horacio Curti, mestre de shakuhachi.

Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952). Nascuda en el si d’una família pagesa i comerciant, cursà estudis de comerç mercantil i als 16 anys inicià la formació professional en tècniques de cansaladeria i embotits. Als 18 es posà al front de l’elaboració xarcutera de la botiga dels pares, amb una oferta tradicional de cansaladeria catalana, i emprengué un camí creatiu en aquest  camp. El 1975, arran del casament amb el santpolenc Toni Balam, tots dos transformaren la botiga en un establiment de delicatessen amb menjar per emportar i productes d’importació. El 1988, compren l’antic Hostal Sant Pau i el transformen en un restaurant que aposta per la qualitat, la creativitat i els productes d’entorn amb inspiracions de la cultura culinària catalana.
El 2004, accepten la proposta d’obrir a la ciutat de Tòquio, al barri de Nihonbashi, un nou restaurant Sant Pau, per oferir al Japó la cuina catalana i moderna de Carme Ruscalleda. El 2009, accepten la proposta d’oferir la filosofia de cuina moderna del Sant Pau a la ciutat de Barcelona, al restaurant Moments de l’Hotel Mandarin Oriental, amb el seu fill Raül Balam al front del nou establiment.
La trajectòria de Carme Ruscalleda al Sant Pau ha anat sumant guardons i reconeixements tan importants i valuosos com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or del Parlament de Catalunya, la Medalla de las Bellas Artes o la del Mérito al Trabajo, entre d’altres, i el reconeixement internacional de les estrelles Michelin, tres pel Sant Pau de Sant Pol, dues pel Sant Pau de Tòquio i dues més pel Moments de Barcelona.
Ha publicat diversos llibres de cuina, col·labora en programes de ràdio i televisió, i ha participat en fòrums i congressos professionals a Catalunya, a l'Estat espanyol, al Japó, a França, al Perú i als Estats Units.
L’empenta emprenedora de la cuina catalana i moderna de Carme Ruscalleda actualment s’ha convertit en una cuina lliure, natural i emocionant.
 
Horacio Curti començà la seva formació musical com a saxofonista. Més endavant, descobrí el shakuhachi a l'Himàlaia indi i, després de viatjar al Japó per estudiar l'instrument, el 2004 obtingué la titulació de shakuhachi shihan (mestre de shakuhachi). Va ser la primera persona de l'Estat espanyol d'obtenir aquest grau. Des d'aleshores desenvolupa els seus coneixements etnomusicològics aprofundint en les pràctiques musicals japoneses, amb atenció especial a la seva inserció en el seu context social i cultural, sobretot en temes relacionats amb l'estètica sonora i les relacions entre música i diàspora, entre d’altres. És professor de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i de l'Institut del Teatre de Barcelona. La seva activitat acadèmica i artística l'ha portat a diversos indrets d'Europa, l'Amèrica del Nord, l'Amèrica del Sud i el Japó. L'any 2009 va editar Ichi, el seu primer disc de shakuhachi en solitari, i posteriorment va publicar el llibre-cd Contes zen: petites històries per despertar, del qual és autor de la música.

Per tal que tothom hi pugui assistir, s’aturaran totes les classes de 12.00 h a 14.00 h."