Sala de premsa

#GRANRESISTENCIA, iniciativa de suport a les persones grans davant el confinament pel COVID-19

#GranResistencia

Amb l’objectiu de generar recomanacions de nous programes d’intervenció social, la iniciativa aplega tot un seguit d'accions. La primera ha estat la divulgació d’una enquesta en la que han participat més de 1.700 persones de 65 anys i més per conèixer els efectes cognitius, socials i emocionals del confinament en el col·lectiu.

29/04/2020

Els nous programes d’intervenció social que en sorgeixin estaran més basats en les fortaleses que en les febleses, evitant l’estigmatització social de les persones grans com un col·lectiu exclusivament vulnerable i depenent dels altres.

#GRANRESISTENCIA és un projecte dirigit a tota la societat, engegat davant de la magnitud de la crisi sanitària per la COVID-19 i l’allargament esdevingut del període del confinament. La iniciativa vol posar en valor la capacitat de les persones de 65 anys i més per superar les dificultats associades al confinament prolongat a través dels seus propis testimonis o d’altres persones del seu entorn, i conèixer així les seves necessitats, aspiracions i interessos.

Accions al voltant de #GRANRESISTENCIA

Per obtenir la informació que serveixi de base per la configuració de programes d’intervenció social, s’han impulsat una sèrie d’accions. Una d’elles és una campanya per tal de recopilar testimonis orals de persones grans que comparteixin les seves estratègies d’afrontament en aspectes diversos (contacte amb l’entorn, activitat física, actitud positiva, ment desperta o alimentació saludable). La idea de la Fundació és posar tot aquest coneixement a l’abast del conjunt de la societat per tal de poder aprendre de les pràctiques i sabers quotidians que les persones han desplegat per superar les dificultats i malestars associats al període de confinament, i fer una crida a la població general, les entitats, les administracions i els mitjans de comunicació a adherir-s'hi fent-ne difusió i formant-ne part activa.

Més de 1700 respostes per conèixer els efectes del confinament

L'activitat que ja s’ha posat en marxa és una enquesta online adreçada a persones majors de 65 anys sobre els efectes del confinament en la cognició i els aspectes psicosocials, així com les estratègies per mantenir la salut cognitiva i emocional, per detectar les seves necessitats i fer recomanacions ajustades al col·lectiu. El qüestionari, que ja ha rebut més de 1700 respostes, s'ha difós a Catalunya i la resta de l'estat espanyol, Andorra, Sud-Amèrica i França. En l’anàlisi preliminar de les respostes de 1129 persones, s’observa que un 68,9% són dones, predominen els estudis superiors (53,1%); la mitjana d’edat és de 71,3 anys; un 51,4% conviu amb una altra persona al domicili i un 24,2% viuen soles aquest confinament.

Els efectes del confinament en el pla emocional, els més intensos

Els primers resultats indiquen la percepció d’empitjorament en alguns aspectes cognitius concrets degut al confinament com ara l’orientació temporal, l’atenció durant la realització de tasques quotidianes com llegir; trobar la paraula adient al parlar, realitzar tasques de planificació i/o canviar d’una tasca a una altra o fer de forma més lenta algunes tasques (com llegir, calcular, etc.). Així mateix, les dades mostren que hi ha una proporció petita de persones afectades per pèrdues de memòria, però en l’àrea dels aspectes psicosocials els efectes en l’àmbit emocional són els que es veuen més agreujats. Justament per aquest motiu, el qüestionari online continua actiu per recollir més respostes, i s’està fent una crida per fer accessible l’enquesta a persones grans sense accés a la tecnologia o amb dificultats per respondre-la, arribant telefònicament gràcies al suport d'entitats i persones voluntàries, i poder seguir ampliant el perfil de persones participants els propers dies.

Més accions vinculades a #GRANRESISTENCIA

En l’àrea de recerca s’està fent un estudi qualitatiu de caire sociològic sobre les vivències del confinament a través d’entrevistes telefòniques a persones grans que s’ofereixen voluntàriament a compartir el seu testimoni. A més, juntament amb Cochrane Iberoamericana, s’ha elaborat un document breu de revisió de l’evidència científica sobre els impactes del confinament en les persones grans i com prevenir-los.

Finalment, en l’àmbit comunicatiu, s’està produint una sèrie de vídeos amb recomanacions per cobrir aspectes com el benestar emocional i cognitiu, l’afrontament a les situacions de solitud, i consells per verificar la informació de salut a Internet o l’ús d’aplicacions per a mòbils de confiança, i que es posaran a l’abast del conjunt de la població.

Per aplegar totes les accions de #GRANRESISTENCIA i facilitar la consulta de documents, vídeos i altres a les persones interessades s'ha habilitat un espai propi dins la web de la Fundació:

ESPAI  #GRANRESISTENCIA

 

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Salut i benestar
  • Reducció de les desigualtats