Què és la Ciència Ciutadana?
Ciència Ciutadana
El terme “participació ciutadana” descriu les diferents maneres en que l’educació superior i la recerca poden traspassar els espais acadèmics i compartir-se amb la resta de la societat per obtenir un benefici mutu. Es tracta, per tant, d’un procés bidireccional que no només implica la difusió del coneixement científic, sinó també la interacció entre els científics i les comunitats locals amb l’objectiu de millorar la qualitat de la recerca i de l'educació.
La Ciència Ciutadana té múltiples definicions, ja que és un concepte molt ampli. Una de les definicions és la que proposa el White Paper on Citizen Science publicat al 2015:
La Ciència Ciutadana fa referència a la participació del públic general en activitats de recerca científica quan la ciutadania contribueix activament a la ciència, ja sigui amb el seu esforç intel·lectual o coneixement de l’entorn, o amb les seves eines i recursos.
- Citizen Science: Theory and Practice: bones pràctiques en concebre, desenvolupar, implementar, avaluar i sostenir projectes que faciliten la participació del públic general en activitats científiques de qualsevol disciplina.
Special Collection: Citizen Science in Higher Education
Special Collection: Policy Perspectives in Citizen Science
Special Collection: Ethical Issues in Citizen Science
- Vohland, K., Land-Zandstra, A., Ceccaroni, L., Lemmens, R., Perelló, J., Ponti, M., Samson, R., Wagenknecht, K. (Eds.) (2021): The Science of Citizen Science.
- Citizen Science: a brief introduction
- Citizen science and the involvement of knowledge actors in the co-creation of R&I agendas and contents