Actes del curs 2023/2024

En la celebració anual de l’Acte de Sant Albert, les Facultats de Ciències i Biociències van organitzar la xerrada de la Dra. Fàtima Bosch i van llegir el cursus honorum del personal recentment jubilat dels dos centres.  

L’acte, celebrat el 6 de novembre a la Sala d’Actes de les Facultats de Ciències i Biociències, va ser presidit per el Rector Magnífic de la UAB, Dr. Javier Lafuente, Rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Dr. Juan Jesús Donaire Benito, degà de la Facultat de Ciències de la UAB i del Dr. Isidre Gibert González, degà de la Facultat de Biociències de la UAB. 

L’esdeveniment es va iniciar amb una breu commemoració a Sant Albert, també conegut com a Albert el Gran o el Magne, un dominic, filòsof i professor del s. XIII, considerat un gran pensador i un dels principals ​​introductors de la ciència i de les filosofies grega i àrab en el món medieval. Sant Albert ha estat proclamat sant patró de les ciències i els científics. 

 A continuació, la Dra. Fàtima Bosch va impartir la conferència Teràpia gènica: una nova eina per al tractament de malalties minoritàries i d'alta prevalença, on va explicar l’avançat estat de desenvolupament de diverses teràpies gèniques que tenen com a objectiu el tractament tant d’alguna malaltia minoritària com la mucopolisacaridosi, com d’altres d’elevada prevalença, com la diabetis.  

La Dra. Fàtima Bosch i Tubert és Dra. En Farmàcia per la UB i catedràtica del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular i directora del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG) de la UAB. La Dra. Bosch és experta en teràpia gènica, és autora de més de 180 publicacions científiques, inventora de 28 patents i co-fundadora de dos spin-off de teràpia gènica. Al llarg de la seva carrera científica ha rebut entre d’altres, els següents premis i reconeixements: Rey Juan Carlos I (1985), Narcís Monturiol (2002), Creu de Sant Jordi (2005), Alberto Sols (2006), ICREA Acadèmia (2013-17 i 2019-23), Jacob's Ladder Norman Saunders International Research Prize, Canadà (2019) i Premi Transferència, Consell Social UAB (2020).   

Per finalitzar l’acte, la vicedegana d’Alumnat i Ocupabilitat de la Facultat de Biociències, Dra. Sònia Casillas, va llegir el cursus honorum, amb el que s’homenatja el personal recentment jubilat des les dues Facultats.  

En aquest enllaç trobareu les fotos de l'acte.

 

Acte d'Inauguració del curs 2023-24

El dilluns 16 d'octubre va tenir lloc a la Facultat de Biociències l'Acte d'Inauguració del curs 2023-24 en honor al científic Joan Oró

La inauguració es va celebrar a la Sala d’Actes de la facultat amb dues xerrades esplèndides per part dels professors i investigadors Claudio Cuchillo Foix i Emili Gelpí Monteys en commemoració de l’any Joan Oró.

Joan Oró va ser un prolífic i brillant investigador català (Lleida, 1923 - Barcelona, 2004). Es va llicenciar en Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona i va emigrar als Estats Units, on es va doctorar en Bioquímica i més tard va esdevenir catedràtic de la Universitat de Houston. El Dr. Oró va centrar els seus estudis a entendre l'origen de la vida al nostre planeta i, a partir del 1963 va col·laborar en diversos projectes d'investigació espacial de la NASA, com el projecte Apol·lo per a l'anàlisi de les roques i altres mostres de material de la Lluna, i el programa Viking. El 1971, va col·laborar en la posada en marxa d'un dels centres de recerca de la UAB, l'antic Institut de Biologia Fonamental (IBF), que avui és l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) de la UAB.

El Dr. Claudio Cuchillo, catedràtic emèrit de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB i col·laborador en l'etapa de Joan Oró a l'IBF, i el Dr. Emili Gelpí, professor de recerca del CSIC, a l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, i primer deixeble català del Dr. Joan Oró a la Universitat de Houston; ens van oferir dues xerrades esplèndides sobre la història de la ciència i la història de la UAB, que ens van permetre reflexionar sobre les dificultats i les alegries de la recerca. Sense dubte, un gran homenatge al Dr. Oró.

En cas que no poguéssiu assistir, podeu recuperar l’acte mitjançant aquest vídeo.

 

Acte d'Homenatge al Dr. Josep Vendrell

El dia 31 d’octubre de 2023 es va celebrar, a la Sala d’Actes de les Facultats de Ciències i Biociències (Edifici C), un homenatge a en Josep Vendrell, catedràtic del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular, que va ser vicerector d'Organització i Degà de la Facultat de Biociències.

L’homenatge, que es va titular “La petjada d’en Josep Vendrell a la UAB”, va comptar amb la intervenció del Rector Javier Lafuente, el degà de la Facultat de Ciències, Juan Jesús Donaire i el degà de la Facultat de Biociències, Isidre Gibert, entre altres representants institucionals. 

En finalitzar l'acte, es va dur a terme la Inauguració de l’Aula Josep Vendrell i Roca, que es troba a la planta-1, torre C0.

La segona part de l’acte va portar per títol “La petjada d’en Josep Vendrell en el món de les proteïnes” i va tractar la seva carrera científica.  La `presentació va anar a càrrec de la directora del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular, Assumpció Bosch, i van intervenir els professors Blanca Sansegundo, Salvador Ventura, Xavier Avilés i Jaume Piñol, el cap de la Unitat de Bioquímica de Biociències.  Finalment, la jornada va tancar amb un comiat musical per David Reverter.

Podeu veure aquest acte en el següent video.

Més informació: Programació de l'homenatge a en Josep Vendrell