El Consell Social de la UAB

Tania Nadal pren possessió com a presidenta del Consell Social de la UAB

TaniaNadalPresaPossessio
D'esquerra a dreta: G. Masfurroll, J. Lafuente, J. Nadal i T. Nadal.

Tania Nadal ha pres possessió del càrrec de presidenta del Consell Social de la UAB en un acte institucional que ha tingut lloc avui, al Rectorat de la Universitat, i que ha comptat amb la participació de Javier Lafuente, rector de la UAB; Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat; i Gabriel Masfurroll, que ha presidit l'òrgan des del 2014 fins ara.

01/03/2023

El rector Javier Lafuente ha obert l’acte agraint a Gabriel Masfurroll la feina i la dedicació al capdavant del Consell Social de la UAB al llarg de dos mandats: “la seva labor ha estat generosa i fructífera i ha contribuït àmpliament a millorar el coneixement que la societat té de la Universitat”. Més enllà de les competències que li atribueix la llei, Masfurroll ha fet, segons ha explicat Lafuente, “un esforç molt remarcable per col·laborar en el desplegament de projectes estratègics i iniciatives rellevants de la Universitat com programes i projectes de caràcter socioeducatiu, d’impuls de la innovació i de l’emprenedoria, i de foment de la qualitat docent, entre altres”.

A continuació ha agraït a Tania Nadal el seu compromís a l’hora d’assumir la presidència del Consell Social: “amb un gran coneixement de la Universitat i una gran experiència en l’àmbit de la gestió, estic segur que sota la seva presidència continuarà el clima d’entesa i de col·laboració necessària per a millorar la Universitat”.


Finalment, ha recordat que els mesos vinents seran especialment complexos perquè caldrà adaptar la Universitat a les noves reformes i iniciatives legislatives: la Llei de la Ciència de Catalunya; la reforma de la llei espanyola de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació; i, sobretot, la Llei Orgànica del Sistema Universitari.

Gabriel Masfurroll s'ha acomiadat repassant els complicats anys que li ha tocat viure des de la presidència del Consell Social: crisis econòmica,  politicosocial, sanitària i de ciberseguretat, però espera haver ajudat a la UAB com ell, afirma, ha "après molt d'una universitat que desconeixia". Ha lamentat també deixar tres assignatures pendents, dos generals sobre la institució dels Consells Socials -"mirar de canviar l'antiquada governança de la universitat i que el Consell Social sigui tingut en compte i més conegut per la comunitat"- i una particular de la UAB: "que es reconeguin les despeses de veritable ciutat que ha d'assumir la universitat". I ha finalitzat afirmant que gràcies al seu pas pel Consell Social "és més savi i més bona persona" i desitjant sort a la nova presidenta.

Tania Nadal ha agraït les paraules de Lafuente i Masfurroll i la confiança dipositada en ella pel conseller Nadal. Ha defensat una continuïtat en la tasca del Consell Social amb l'objectiu de seguir "fomentant la transferència i el contacte amb empreses" i, entre els reptes, ha recordat que el model d'aprenentatge està canviant: "l'aprenentatge al llarg de la via és una realitat i no ens podem quedar enrere: si sumem el know-how de la universitat amb la mirada externa que aporta la societat, podem arribar a grans col·laboracions".

El conseller Joaquim Nadal ha tancat l'acte comprometent-se a impulsar la renovació dels consells socials de les universitats públiques catalanes per tal d’enfortir-les de cara a afrontar els reptes futurs juntament amb els equips de govern. Concretament, el conseller ha anunciat que desplegarà “tots els mecanismes que siguin necessaris perquè tots els consells socials de les universitats públiques de Catalunya puguin constituir-se en plenitud”, amb l’objectiu de “fer el possible que els consells socials de les universitats catalanes compleixin el seu objectiu perquè universitat i societat no es donin l’esquena i es donin la mà”.

Directiva al sector sanitari

La sabadellenca Tania Nadal es va formar al Haverford College i a la Universitat de Harvard, als Estats Units, i al Programa de Lideratge i Innovació d'ESADE. És membre de la junta directiva d’Egarsat, mútua d'accidents de treball, i membre del consell d'administració del grup hospitalari Clíniques Mi. Ha estat també directora general de Women's Health Institute, directora d'estratègia de la Fundació Itinerarium, directora del gabinet de presidència de Bankinter i consellera delegada de Comerzia, entre altres responsabilitats, i ha col·laborat amb entitats com la Fundació Impulsa o Cáritas. Es va incorporar al Consell Social de la UAB l'any 2014 com a representant de la Generalitat.

El Consell Social de la UAB és l'òrgan de participació de la societat en la Universitat. Col·labora en la definició dels criteris i de les prioritats de la seva planificació estratègica, i treballa per integrar i relacionar l'activitat de la Universitat amb el sector públic, la societat civil i el teixit productiu. El president o presidenta del Consell Social és nomenat per la Generalitat de Catalunya.

 

Més informació: Consell Social de la UAB