Reglament de la Facultat

(Extret del Reglament de la Facultat)

TÍTOL SEGON. ÒRGANS DE GOVERN I ALTRES ÒRGANS


Article 5. Tipus d’òrgans

1. Són òrgans de govern de la Facultat de Traducció i d’Interpretació:
a) La Junta de Facultat.
b) La Junta Permanent.
c) Les comissions de la Junta de Facultat.
d) El degà o degana i el seu equip.

CAPÍTOL PRIMER. LA JUNTA DE FACULTAT

Article 6. Naturalesa

D’acord amb l’article 85 dels Estatuts, la Junta de Facultat és l’òrgan col·legiat de govern de la Facultat de Traducció i d’Interpretació i es compon de representants del personal acadèmic, dels estudiants i del personal d’administració i serveis de tots els ensenyaments i titulacions que s’hi imparteixen.

Article 7. Composició

1. La Junta de Facultat està formada per 59 persones:

a) El degà o degana, que la presideix, els membres de l’equip de deganat i l’administrador o administradora de centre, tots els quals són membres nats de la Junta.
b) Una representació del personal acadèmic amb vinculació permanent que, comptant-hi els membres nats d’aquest sector, constitueixi com a mínim el 51 % dels membres de la Junta.
c) Una representació de l’alumnat de totes les titulacions de la Facultat que constitueixi com a mínim el 30 % del total de la Junta.
d) Una representació del personal d’administració i serveis del centre que, comptant-hi els membres nats d’aquest sector, constitueixi com a mínim el 10 % del total de la Junta.
e) Una representació de cinc membres del personal acadèmic sense vinculació permanent, comptant-hi els membres nats d’aquest sector.

2. Els processos electorals per escollir els membres electes de la Junta s’han de dur a terme d’acord amb el que estableixen els títols I i IV del Reglament electoral.

Article 8. Durada del mandat i cessament

1. El mandat de la Junta de Facultat és de tres anys.

2. Es produeix una baixa quan un membre de la Junta de Facultat:
a) deixa de pertànyer a la Facultat de Traducció i d’Interpretació;
b) renuncia a la seva condició de membre;
c) deixa de complir les condicions per les quals va ser elegit;
d) és cessat per la Junta de Facultat.

3. Els membres electes de la Junta de Facultat amb tres absències no justificades són destituïts i substituïts pels suplents corresponents en l’ordre de proclamació.

4. Els membres electes de la Junta de Facultat no poden ser en cap cas revocats pels seus electors.

5. Si entre els membres electes d’un sector es produeixen baixes, les han de cobrir els suplents corresponents en l’ordre de proclamació que hagi determinat la Junta Electoral de la Facultat.

6. Al començament de cada curs acadèmic, en cas que algun sector no tingui el nombre de representants a la Junta de Facultat que li pertoquin per manca de substituts, s’han de convocar unes eleccions per al sector afectat per tal de cobrir les places vacants.

7. Si, en qualsevol moment de l’any acadèmic, un terç de les places assignades als representants d’algun sector no estan cobertes, s’han de convocar eleccions per al sector afectat per tal de cobrir les places vacants.

Article 9. Competències

1. Són competències de la Junta de Facultat:

a) Elaborar i aprovar el Reglament de la Facultat.
b) Convocar les eleccions a degà o degana.
c) Elegir i revocar el degà o degana.
d) Vetllar per l’execució de les polítiques d’actuació de la Facultat.
e) Aprovar els plans docents i vetllar per l’organització de la docència.
f) Elaborar els projectes de plans d’estudis.
g) Participar en l’elaboració de propostes de creació de noves titulacions o de supressió de titulacions existents.
h) Aprovar memòries de noves titulacions, sens perjudici de l’aprovació corresponent pels òrgans de govern generals de la Universitat.
i) Aprovar els informes de seguiment de centre.
j) Aprovar modificacions de les titulacions, sens perjudici de l’aprovació corresponent pels òrgans de govern generals de la Universitat.
k) Aprovar els autoinformes d’acreditació de les titulacions.
l) Aprovar el pressupost anual i la rendició de comptes de l’aplicació d’aquest pressupost al final de cada exercici.
m) Informar de la creació, modificació o supressió de departaments i de l’adscripció de centres que imparteixin les titulacions assignades a la Facultat.
n) Resoldre, a proposta dels coordinadors d’estudis, els conflictes que puguin sorgir amb els departaments i les àrees de coneixement o especialitats relatius a l’adjudicació de docència d’assignatures.
o) Proposar el nomenament de doctors honoris causa.
p) Crear comissions.
q) Assumir qualsevol altra competència que li atribueixin els Estatuts de la UAB i la resta de normes aplicables.

Article 10. Funcionament

1. El degà o degana convoca la Junta de Facultat a iniciativa pròpia o, en els termes que preveu aquest article, a sol·licitud d’un terç dels membres de la Junta.

2. La Junta de Facultat s’ha de reunir en sessió ordinària un cop cada trimestre acadèmic, i en sessió extraordinària quan la convoqui el degà o degana o a sol·licitud d’un terç dels membres de la Junta.

3. La petició de convocatòria a instància d’un terç dels membres de la Junta de Facultat s’ha de dirigir al degà o degana i s’ha de fer mitjançant un escrit subscrit per tots els sol·licitants. L’escrit ha de contenir una justificació de la petició i la indicació dels assumptes que es proposa incorporar a l’ordre del dia. El degà o degana ha de convocar la sessió en els deu dies següents al de la petició.

4. Les convocatòries ordinàries s’han de comunicar personalment a cadascun dels membres de la Junta de Facultat i, a més, s’han de publicar al web de la Facultat. S’han de comunicar amb una setmana d’antelació, com a mínim, i la documentació corresponent s’ha de trametre amb una antelació mínima de dos dies lectius.

5. Les convocatòries extraordinàries s’han de convocar amb una antelació mínima de dos dies lectius.

6. El degà o degana pot convidar a assistir a les reunions de la Junta de Facultat, amb veu i sense vot, qui cregui oportú. Les reunions de la Junta de Facultat són obertes a tots els membres de la Facultat. Per accedir-hi com a públic, amb veu i sense vot, cal comunicar-ho al secretari o secretària amb una antelació mínima de 24 hores.

7. Per tal que la constitució de la Junta de Facultat sigui vàlida és necessària la presència, almenys, del degà o degana i del secretari o secretària, o de qui els substitueixi, i de la meitat dels membres de la Junta en primera convocatòria i, com a mínim, d’un 30 % dels membres de la Junta en segona convocatòria.

8. El secretari o secretària ha d’estendre acta de cada reunió de la Junta de Facultat.

9. En cada reunió ordinària s’ha de sotmetre a votació i, si escau, s’ha d’aprovar l’acta de la reunió ordinària anterior, i també les de les extraordinàries.

10. L’acta provisional d’una sessió de la Junta de Facultat s’ha de lliurar als membres de la Junta juntament amb la convocatòria de la sessió següent i, un cop aprovada, s’ha d’enviar a tots els membres de la Junta de Facultat i s’ha de fer pública al repositori digital de la Facultat.

11. L’ordre del dia l’ha de fixar el degà o degana i el seu equip.

12. L’equip de deganat hi ha d’incloure també els punts que demani, amb 48 hores d’antelació, per un membre de la Junta de Facultat o més. Les modificacions de l’ordre del dia s’han de comunicar a tots els membres de la Junta de Facultat.

Article 11. Adopció d'acords

1. Els acords es poden adoptar per assentiment o per votació, ordinària o secreta, d’acord amb les regles següents:
a) Es consideren aprovades per assentiment les propostes que no suscitin cap oposició.
b) Altrament, cal fer una votació ordinària, que s’ha de dur a terme aixecant la mà: en primer lloc els que aprovin la proposta, a continuació els que la desaprovin i finalment els que s’abstinguin.
c) La votació ha de ser secreta en tots els assumptes referits a persones. També ho ha de ser en altres assumptes, sempre que ho decideixi el degà o degana o a sol·licitud del 20 % dels membres de la Junta presents. En tot cas ha de ser secreta l’elecció de degà o degana.
d) Per tal de poder adoptar vàlidament un acord hi han de ser presents, almenys, el 30 % de membres de la Junta, a més del degà o degana i el secretari o secretària, o de les persones que els substitueixin.

2. Els acords, en cas de votació, s’adopten per majoria simple, sens perjudici dels acords que, d’acord amb règims de votació específics, s’hagin d’adoptar per majoria qualificada.

CAPÍTOL TERCER. COMISSIONS

Article 20. Naturalesa i composició

1. La Junta de la Facultat pot actuar en ple o en comissions. Les comissions poden ser comissions permanents, que tenen el mateix mandat que la Junta de Facultat, o comissions ad hoc, que la Junta pot crear i dissoldre segons les necessitats.
2. Les normes anteriors establertes per a la Junta de Facultat relatives a la constitució, el quòrum, les votacions i l’adopció d’acords s’apliquen també a les comissions.
3. Les comissions s’han d’ajustar a les característiques següents:
a) Han de tenir un nombre reduït de membres, per raó d’operativitat i agilitat en la presa de decisions, i garantir sempre que hi hagi representativitat de tots els sectors de la comunitat.
b) Quan la Junta de Facultat decideixi de crear una comissió, n’ha de determinar el procediment i el calendari d’elecció.
c) Els membres de les comissions els ha d’elegir la Junta de Facultat d’entre els candidats presentats. Les candidatures es poden presentar per escrit amb anterioritat a la sessió de la Junta en què es faci l’elecció o durant la mateixa sessió.
d) A més dels membres electes i els membres nats, que hi tenen veu i vot, les comissions poden tenir altres membres amb veu i sense vot quan la seva experiència o càrrec ho faci recomanable.

4. Preceptivament, s’han de crear comissions permanents amb competències sobre economia i serveis i sobre ordenació acadèmica i qualitat.

Article 21. La Comissió d'Economia i Serveis

1. Està formada pel degà o degana, o la persona que delegui, que la presideix; l’administrador o administradora de centre, i quatre membres electes, un per cada sector de la Facultat (personal acadèmic amb vinculació permanent, alumnat, personal d’administració i serveis i personal acadèmic sense vinculació permanent).
2. Té com a competències:
a) Estudiar, avaluar i fer propostes relatives a:
I. La distribució de recursos econòmics de la Facultat per a despeses generals, funcionament i inversions.
II. La creació, la modificació o la supressió dels serveis en l’àmbit de la Facultat i el seu funcionament.
b) Vetllar per la qualitat dels serveis generals que no depenen administrativament de la Facultat (per exemple: reprografia, restauració, seguretat, neteja, etc.).

Article 22. La comissió amb competències sobre ordenació acadèmica i qualitat

1. Està formada pel vicedegà o vicedegana responsable de l’àmbit d’ordenació acadèmica, que la presideix; pel gestor o gestora de qualitat adscrit al centre; per la persona o persones responsables del sistema de garantia interna de la qualitat (SGIQ) i dels processos de VSMA (verificació, seguiment, modificació i acreditació) de la Facultat; pel director o directora del Departament de Traducció i d’Interpretació i d’Estudis de l’Àsia Oriental, o la persona que delegui vinculada als màsters adscrits a la Facultat; pels coordinadors de les titulacions del centre (graus i màsters universitaris), i per un mínim de vuit membres electes, entre els quals hi ha d’haver almenys: a) un professor o professora de cada grau (un amb vinculació permanent i un sense vinculació permanent); b) dos professors vinculats als estudis de màster (un amb vinculació permanent i un sense vinculació permanent); c) un estudiant de cada grau i un estudiant dels màsters, i c) la persona responsable de la gestió acadèmica del centre, o la persona que delegui.
2. Té com a competències:
a) Revisar, si escau, les propostes de noves titulacions.
b) Revisar, si escau, les memòries de noves titulacions.
c) Revisar, si escau, els documents d’al·legacions en el marc de la verificació de noves titulacions.
d) Aprovar els informes de seguiment de les titulacions i informar-ne la Junta.
e) Aprovar, si escau, les propostes de modificació de les titulacions que no siguin substancials.
f) Elaborar propostes per millorar la qualitat de la docència i, si escau, trametre-les a la Junta de Facultat.
g) Vetllar per la bona coordinació de la docència i de les activitats de caràcter acadèmic.
h) Assessorar el degà o degana sobre els eventuals recursos presentats per l’alumnat a propòsit d’avaluacions, quan s’esgoti la via directa de reclamació amb el professorat.
i) Recollir, en primera instància, les reclamacions que afecten la qualitat de la docència, i emprendre les accions necessàries per resoldre-les.
j) Estudiar i avaluar les necessitats docents de les titulacions i, si escau, fer propostes de millora.
k) Emetre un informe a la Junta en cas de queixes pertinents de professorat i d’alumnat referents a temes d’ordenació acadèmica.
l) Totes les competències que la normativa acadèmica de la UAB atribueix a les comissions responsables dels estudis de màster dels centres.
m) Totes les competències relatives a la gestió de la qualitat.