Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut deCiències de l'Educació ICE

IV Jornada SCM IDM

Informació del calendari i del contingut de l'activitat

Data: 16/03/2024       

Lloc de realització: Sala d’actes de la Facultat de Ciències UAB

Horari: 9.30 h - 14.00 h

Trobareu tota la informació al web: https://scm.iec.cat/jornada/iv-jornada-scm-idm-2024/

El professorat del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya que vulgui certificat, ha d'inscriure's a través del cercador d'activitats XTEC amb el codi 9001280012.

 

La jornada té lloc en el marc de la celebració del Dia Internacional de les Matemàtiques, per compartir matemàtiques des de diversos punts de vista i aplicacions. Es tracta d'una oportunitat formativa, de reflexió i de debat sobre les aplicacions de les matemàtiques en diferents àmbits. És un punt de trobada de la comunitat investigadora i la comunitat educativa de matemàtiques.

Es convida a participar la comunitat matemàtica en general, personal docent i investigador d'universitat, professorat i mestres, professionals del món de l'empresa i la divulgació científica. També hi són molt benvingudes persones d'altres disciplines que vulguin contextualitzar, compartir i aprendre.

Presenta aplicacions de les matemàtiques en contextos d’actualitat i pot ser inspiradora per la a preparació de materials i situacions d’aprenentatge del nou currículum, en especial de l’assignatura de matemàtiques aplicades. 

La jornada és oberta a professorat de tots els nivells educatius, universitat, secundària i cicles formatius, primària, investigadors i investigadores, i persones que treballen en divulgació científica. També personal docent i investigador de l’àmbit STEAM i econòmic, així com professionals d’empreses, indústria i àmbit sanitari. 

En particular és especialment interessant per professorat de l'educació secundària obligatòria, cicles formatius i batxillerat.

L'objectiu de la jornada és oferir una visió amplia sobre com les matemàtiques proporcionen eines que s’utilitzen en diferents camps.

 

Coorganitzat per: Societat Catalana de Matemàtiques, Departament de Matemàtiques i Institut de Ciències de l’Educació de la UAB.

Comitè organitzador: Montserrat Alsina Aubach, Clara Mateo Campo, Laura Prat Baiget, Joan Orobitg i Xavier Xarles.

 

 

DESENVOLUPAMENT DE LA JORNADA

La jornada s’organitza en dues parts. La primera part consistirà en una ponència comuna amb l’activitat els Dissabtes de les matemàtiques (organitzat per la UAB) i després tres ponències.

La primera xerrada planteja el tema de l’atzar i mostra com els resultats de la probabilitat i l’estadística tenen molt a veure experiments com el de llençar una moneda, presentant el valor de les matemàtiques com a model de la realitat.

La segona xerrada mostrarà una visió lúdica i experimental de les matemàtiques, amb reflexions des del punt de vista del Museu de Matemàtiques de Catalunya, que aquest any celebra el 10è aniversari de la seva exposició permanent a Cornellà. 

La tercera xerrada presenta el punt de vista de la teoria de jocs, una branca sovint menys coneguda de les matemàtiques amb aplicacions a la presa de decision en àmbits econòmics, socials, etc.

La quarta xerrada es centrarà en la teoria de grafs, i connecta les matemàtiques amb aplicacions en contextos d’actualitat.

Es convidarà al professorat de les etapes preuniversitàries a fer una breu activitat posterior per poder certificar 6h. 

 

PROGRAMA

  • 9:30 h Rebuda dels participants.
  • 9:45 h Obertura.
  • 10:00 h - 11:00 h “Tot l’atzar del món es redueix a llençar monedes”(conjunta amb els dissabtes de les matemàtiques)a càrrec d’Alejandra Cabaña (UAB).
  • 11:30 h - 12:20 h Spira Mirabilis”, a càrrec de Carlos Luna (MMACA).
  • 12:20 h - 13:10 h “Teoria de jocs: estratègia i cooperació en Economia”, a càrrec de Marina Nuñez (UB).
  • 13:10 h - 14:00 Grafs aleatoris i altres animals”, a càrrec de Guillem Perarnau (UPC).
  • 14:00 h Cloenda.

 

 

 

Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, amb una certificació total de 6 hores. Es convidarà al professorat de les etapes preuniversitàries a fer una breu activitat posterior per poder certificar 6h. 

Per obtenir la certificació és necessària una assistència mínima del 80% de la jornada.