Seminaris de transició
Coordinació:
Mireia Manresa, membre de l'equip ICE i professora al Departament de Didàctica de la Llengua, la Literatura i de les Ciències Socials de la UAB.
Responsable ICE: Mireia Manresa Potrony, membre de l'equip docent ICE UAB.
Descripció de l’equip:
Seminari creat el curs 2020/2021 en el marc del Programa de transició entre la formació inicial i la docència a secundària, en col·laboració entre l'ICE i la Facultat de Ciències de l'Educació. Està format per professorat en actiu d'educació secundària, recentment incorporat al sistema educatiu i provinent del Màster de Formació del professorat de Secundària, en l'especialitat de català i de castellà. El grup centra el seu treball en el disseny de propostes didàctiques que es puguin dur a terme a les aules i en l'observació i reflexió de situacions d'aula que serveixin com a experiència formativa per als membres de l'equip.
Objectius:
- Desenvolupar les competències professionals dels docents per adequar-les a les actuals necessitats de renovació metodològica de l'ensenyament de la llengua i la literatura a l'Educació Secundària Obligatòria.
- Aprofundir en la formació de docents en l'àmbit de la matèria de la llengua i literatura, a través de la fonamentació i la reflexió sobre la pràctica.
- Dissenyar de manera col·lectiva dispositius didàctics per a l'aula de llengua i literatura així com desenvolupar estratègies d'observacions de situacions d'aula.
Coordinació:
Ana María Margallo González, llicenciada en Filologia Hispànica i doctora en Didàctica de la Llengua i Literatura per la UAB. Professora agregada interina al Departament de la Didàctica de la Llengua i la Literatura, i de les Ciències Socials de la UAB. Coordinadora del grup GRETEL.
Felipe Munita, llicenciat en Lletres i professor de castellà per la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile i doctor en Didàctica de la Llengua i la Literatura per la UAB. Professor a la Facultat d'Educació de la Pontíficia Universitat Catòlica de Xile i membre del grup GRETEL.
Responsable ICE: Mireia Manresa Potrony, membre de l'equip docent ICE UAB.
Descripció de l’equip:
Seminari creat el curs 2018/19 en el marc del Programa de transició entre la formació inicial i la docència a secundària, en col·laboració entre l’ICE i la Facultat de Ciències de l’Educació. Està format per professorat en actiu d’Educació Secundària, recentment incorporat al sistema educatiu i provinent del Màster de Formació del professorat de Secundària, en l’especialitat de català i castellà.
Coordinació:
Victor Lòpez, professor lector del Departament de la Didàctica Matemàtica i Ciències Experimentals de la UAB
Responsable ICE: Begonya Oliveras Prat, membre de l'equip docent ICE UAB.
Descripció de l’equip:
Seminari format per professorat en actiu d’Educació Secundària, recentment incorporat al sistema educatiu i provinent del Màster de Formació del professorat de Secundària, en l'especialitat de Física i Química. El grup centra el seu treball en el seguiment de les necessitats del dia a dia a l’aula a través de l’actualització de la fonamentació didàctica, el disseny de propostes didàctiques de física i química, l'anàlisi i l'observació de situacions d'aula per aprofundir en la pràctica reflexiva docent, que serveixin com a experiència formativa per als membres de l'equip.
Objectius:
- Desenvolupar les competències professionals dels docents per adequar-les a les actuals necessitats de renovació metodològica de l'ensenyament de la Física i Química a l'Educació Secundària Obligatòria.
- Aprofundir en la formació de docents en l'àmbit de la matèria de Física i Química, a través de la fonamentació i la reflexió sobre la pràctica.
- Dissenyar de manera col·lectiva pràctiques i recursos didàctic per a l'aula de Física i Química així com desenvolupar estratègies d'observació de situacions d'aula.
Coordinació:
Jordi Deulofeu Piquet. Professor del Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals (UAB). Coordinador del Màster de Professorat de Secundària de Matemàtiques Interuniversitari.
Responsable ICE: Begonya Oliveras
Descripció de l’equip:
Seminari format per professorat en actiu d’Educació Secundària, recentment incorporat al sistema educatiu i provinent del Màster de Formació del professorat de Secundària, en l’especialitat de Matemàtiques.
El grup centra el seu treball en el seguiment de les necessitats del dia a dia a l’aula a través de l’actualització de la fonamentació didàctica, el disseny de propostes didàctiques de matemàtiques i l’observació de situacions d’aula per aprofundir en la pràctica reflexiva docent, que serveixin com a experiència formativa per als membres de l’equip.
Objectius Principals:
-
Desenvolupar les competències professionals dels docents per adequar¿les a les actuals necessitats de renovació metodològica de l’ensenyament de les matemàtiques a l’Educació Secundària Obligatòria.
-
Aprofundir en la formació de docents en l’àmbit de les matemàtiques, a través de la fonamentació i la reflexió sobre la pràctica.
-
Dissenyar de manera col·lectiva materials didàctics per a l’aula de matemàtiques així com desenvolupar estratègies d’observació de situacions d’aula.
Coordinació:
Joan Escoda Domènech. Professor de música de secundària. Llicenciat en Història i Ciències de la música (UAB), i en Història de l’art (UAB). Titulat Superior en flauta de bec (CSMB). Màster Oficial en Recerca en Educació (UAB) i actualment realitzant el doctorat en educació musical (UAB).
Mauricio Rey Garegnani. Professor de música de secundària. Graduat en Musicologia (UAB), Integrant del grup de recerca MUSC i del consell de redacció de la revista JoSSIT (TecnoCampus). Actualment realitzant el doctorat en Art i Musicologia (UAB).
Laia Viladot Vallverdú. Professora Agregada a la UAB i directora del Dep. Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal. Coordinadora de l’especialitat de Música del MUFPS. Llicenciada en Psicologia, Grau Professional de Música i Doctora en Didàctica de la Música. Investigadora Principal del grup de recerca GRUMED (2017SGR1256).
Responsable ICE: Mireia Manresa, membre de l'equip docent ICE UAB.
Objectius de l'Equip:
-
Viure de forma compartida i acompanyada l’inici de l'etapa com a docents de música.
-
Compartir experiències, reflexions i neguits sobre el que ens afrontem quan entrem a l’aula.
-
Compartir recursos i materials que necessitem, així com buscar-ne de nous.
-
Engegar iniciatives creatives i engrescadores, com és el disseny d’activitats d’aula o petites recerques per tenir evidències de què funciona i què no.
-
Treballar sobre la pràctica real que duem a terme cadascú de nosaltres a les aules.
-
Crear propostes didàctiques innovadores a partir de la creació i la reflexió col·lectiva amb l’acompanyament d’experts.
Coordinació:
Albert Díez, mestre de primària especialista en ciències i matemàtiques. Actualment dedicat a l'assessorament i formació d'equips docents.
Marta Giralt, mestra de primària especialista en didàctica de la llengua. Actualment membre de l'equip docent ICE UAB, formadora i assessora d'equips docents.
Responsable ICE: Albert Díez, membre de l'equip docent ICE UAB.
El Seminari de transició per a mestres novells és un grup de reflexió sobre la pràctica format per professionals de la docència a Infantil i Primària recentment incorporats* al sistema educatiu. El grup centrarà el seu treball en la reflexió sobre situacions d'aula dels propis participants que els serveixin com a experiència formativa, així com també en el disseny de propostes didàctiques que es puguin dur a terme a les aules.
Els principals objectius del seminari són:
- Facilitar la transició dels nous docents entre de la formació inicial i la pràctica docent efectiva responent als neguits, dubtes i contradiccions que poden generar-se en iniciar-se com a mestres.
- Desenvolupar les competències professionals dels docents per adequar-les a les actuals necessitats de renovació metodològica del sistema educatiu.
- Aprofundir en la formació de docents a través de la fonamentació i la reflexió sobre la pràctica.
- Dissenyar de manera col·lectiva dispositius didàctics per a l'aula, així com desenvolupar estratègies d'observació de situacions d'aprenentatge.
El seminari es reuneix de forma presencial a la UAB amb periodicitat mensual coordinat per personal de la unitat docent de l’ICE de la UAB, professorat d’infantil i primària amb experiència actualment dedicat a la formació continuada i l’assessorament de centres educatius.
La inscripció al seminari és gratuïta i la participació es certifica com a formació continuada pel Departament d’Educació. Les places són limitades i la selecció de participants es fa en funció dels motius expressats per participar-hi.
El termini per sol·licitar de participar-hi finalitza el 31 d’octubre de 2023.
(*) Fins a tres anys de docència a centres públics o concertats