Sala d'Exposicions

Humberto Rivas: procés creatiu

Exposició Humberto Rivas

Humberto Rivas: procés creatiu

Originals, apunts, fulls de contactes, proves i maquetes.

Des de la seva arribada a Barcelona l’any 1976, Humberto Rivas es va convertir en el representant d’una generació de fotògrafs interessats en transcendir l’idea documental de la fotografia i proposar una fotografia com obra de creació, capaç de manifestar l’expressió personal de l’autor. La seva idea del fotògraf com a creador, va ajudar a impulsar una nova etapa en la fotografia espanyola, que es va caracteritzar per elevar la fotografia a nivell d’obra d’art. Durant més de trenta dècades, Rivas va consolidar un treball ampli i coherent que el va fer mereixedor del Premi d’Arts Plàstiques Ciutat de Barcelona l’any 1996, el premi Nacional de Fotografia l’any 1997, i en dues ocasions -1992 i 2012- el premi Konex d’Arts Plàstiques a Argentina. Avui, les seves fotografies formen part de col·leccions tant importants com: Maison Européenne de la Photographie, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museum of Modern Art de Nueva York, entre altres...

Aquesta és la primera vegada que surten a la llum maquetes, fulls de contacte, proves i apunts que l’artista va realitzar de  les seves obres més celebrades. Una exposició sense precedents que ens permet visualitzar el procés creatiu de l’artista. Un artista, que justament es va caracteritzar per treballar la fotografia anàloga des d’un rigorós coneixement tècnic.

A més a més de tot el material d’arxiu, la mostra també tracta dos aspectes fonamentals de l’obra de Rivas.  El primer, la manera en que s’entrellacen els diferents temes tractats en la seva obra –bodegó, retrat i paisatge-, a partir de la precisió geomètrica en les composicions, formes escaridament dibuixades que provoquen alhora un efecte imprecís.  Citant a Nelly Schnait: “a força de rigor visual, obliga, per dir-ho així, a la realitat a desmentir-se i mostrar-se irreal”.

D’altra banda, el segon aspecte està en mostrar la manera en que Rivas va partir de la fotografia, clarament influenciat per Edward Weston i la seva sèrie Peppers (1930) en el cas dels bodegons, i per Zurbarán en el cas dels retrats de figures aïllades de cos sencer que sobresurten d’un fons fosc (ca. 1630).
Posteriorment va derivar el seu art cap a exploracions molt més personals, arribant a realitzar composicions que inclouen fotografies en les quals l’artista es va interessar per la desarticulació, no solament del que planteja com a retrat, sinó sobretot, del que mostra com a humà, essent quelcom fragmentat, fràgil, despullat de tot allò que material o immaterialment o cobreix.

José A. Aristizábal.

Del 29 de gener al 6 de març de 2020
Horari: de dilluns a dijous de 10 a 19 h / Divendres de 10 a 15 h
Sala d’Exposicions UAB (Edifici de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, Plaça Cívica)

Exposició virtual a càrrec del Servei de Biblioteques de la UAB