Cultura en Viu

Sala d'Exposicions

MÉS ENLLÀ DE TUTANKHAMON, 30 ANYS D'EGIPTOLOGIA A LA UAB

TUTANKHAMON EXPOSICIÓ

Del 3 de novembre al 20 de desembre de 2022
De dilluns a divendres de 10:00 a 19:00h
Sala d’Exposicions UAB 
 

Més enllà de Tutankhamon, 30 anys d’egiptologia a la UAB es tracta d’una exposició que commemora dues efemèrides egiptològiques d’important transcendència i repercussió mediàtica internacional: el bicentenari del desxiframent dels jeroglífics egipcis per Jean-François Champollion el 14 de setembre de 1822 i el centenari de la descoberta de la tomba de Tutankhamon per Howard Carter el 4 de novembre de 1922. Ambdós descobriments van suposar un pas endavant per considerar l’egiptologia com un camp de coneixement i d’estudi especialitzat en les ciències de l’antiguitat.  

Amb l’organització d’aquesta mostra també es vol celebrar el 30è aniversari de les primeres classes d’egiptologia a la universitat que han evolucionat en un màster universitari oficial i diferents cursos d’especialització. A més, és una oportunitat per destacar l’activitat impulsada per l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA), una organització interna que ha promogut diversos projectes de recerca egiptològics i missions arqueològiques a l’Egipte. 

Aquesta exposició està estructurada en quatre parts en les quals hi ha presents panells explicatius amb imatges d’alta qualitat, complementades amb l’exhibició de materials de recerca, com ara quaderns de camps dels investigadors i estris utilitzats a les excavacions, i projeccions audiovisuals de les campanyes de recerca fets pels investigadors de la UAB a Egipte. Les dues primeres parts de la mostra estan dedicades a la història i a les implicacions que han tingut aquests dos grans egiptòlegs en el desxiframent de jeroglífics, mentre que la tercera i l’última secció són un recorregut per la història i la contribució dels estudis d’egiptologia de la UAB al patrimoni artístic i la cultura de la civilització egípcia.    

L’egiptologia sempre ha estat una ciència destacada en l’oferta formativa de la UAB, sent l’única universitat catalana que ofereix estudis oficials i l’única del món de parla hispana amb titulacions o assignatures d’aquest àmbit en tots els nivells educatius.  

Organització 
Vicerectorat de Comunicació i de Cultura 
Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic 
Màster Universitari en Egiptologia 
Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana. UAB 
Cultura en Viu 

Realització/Comissariat 
Josep Cervelló 
José Llull 
Ambdós són professors del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana i investigadors de l’IEPOA.