Cultura en Viu

Sala d'Exposicions

El so de la llum. Mompou i Gaudí

banner exposició El so de la llum

Del 7 de març al 18 de maig de 2022
Sala d’Exposicions UAB i Espai Expositiu Sala Teatre UAB
Plaça Cívica

De dilluns a divendres de 10:00 a 18:00h

 

Adolf Pla, músic investigador, considerat un dels millors intèrprets de Frederic Mompou

Marc Llimargas, un dels fotògrafs d’arquitectura més valorats

... ens proposen un diàleg sobre elements creatius, que sorprenentment Mompou i Gaudí comparteixen.

 

El so de la llum és un subtil diàleg entre música i arquitectura. La imatge, el so i la paraula proposen una reflexió sobre aquestes arts i les seves atribucions de modernitat i contemporaneïtat.

L’impuls generador de Gaudí i Mompou, dos visionaris que van proposar la necessària renovació de les formes artístiques en cada present, únic temps fructífer per l’ésser humà. Una experiència que apel·la la nostra creativitat, capacitat que tots els humans  tenim i podem desenvolupar, no solament els anomenats artistes.

 

“L'originalitat consisteix en tornar a l'origen”


Frederic Mompou (1893-1987) i Antoni Gaudí (1852-1926) cerquen un origen que es troba a la naturalesa i que en una dimensió divina, recomença permanentment. 

Mompou ens ho transmet amb la ressonància dels sons harmònics projectant-los sense límit com una campana que ens expressa la naturalesa física del so, amb un primitivisme voluntari d’estructures senzilles i essencials, en les quals encara no desenvolupa el discurs. Com diria ell mateix: “.. jo el que volia era destruir una simfonia”. Gaudí ens revela aquest missatge original en la síntesi de les estructures arquitectòniques animals i vegetals, les proporcions asimètriques i el moviment continuo com a element orgànic. Com ho descrivia Francesc Pujols, en lloc d’organitzar allò inorgànic (com fan els arquitectes), desorganitza allò orgànic.

Amb clara intuïció i una raó poètica ens recreen el món de l’esperit. Ensorren la separació entre raonar i sentir recolzant-se en la saviesa antiga i creant un art amb força renovadora, amb capacitat de mostrar l’especificitat d’un pensament molt interessant en mig de la crisi espiritual d’un segle que percep i és conscient d’una certa decadència de la raó moderna. Aquest valor és el que permet experimentar a Mompou i a Gaudí en clau de futur, atorgant a la seva obra una presència cada vegada més visible en el segle XXI.

El so de la llum proposa el diàleg entre aquests dos catalans que van fer un art nascut de la llum mediterrània per fer-nos viure la llum de l’esperit. Una llum que sona en el nostre interior i que alhora, potser arriba als indrets més llunyans de l'univers.
 

El passat 31 de març de 2022, a les 13.00 h es va realitzar la presentació institucional de l'exposició a la Sala d'Exposicions UAB.

imatges exposició