Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB, primera universitat de l'Estat en captació de fons en el primer trienni d'Horitzó Europa

15 gen. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La Universitat Autònoma de Barcelona ha obtingut 62,2 M € de finançament per a 101 projectes de recerca i innovació Horitzó Europa 2021-2027 en els tres primers anys del programa. Aquesta xifra suposa un 47 % més respecte als primers tres anys del programa anterior, l’Horitzó 2020, i posiciona la Universitat com la primera de l’Estat en captació de fons europeus.

Il·lustració del programa Horizon Europe

Horitzó Europa és l’instrument fonamental d’inversió en R+D+i pel qual la Unió Europea (UE) busca enfortir les bases científiques i tecnològiques de tots els estats membres i fomentar-ne la competitivitat per al període 2021-2027.

Del finançament obtingut els tres primers anys, 50,4 M € corresponen al pilar 1 del programa, Ciència excel·lent. Aquest pilar està destinat a reforçar i ampliar l’excel·lència de la base científica de la UE i engloba tant el finançament del Consell Europeu de Recerca (ERC) a projectes de recerca en la frontera del coneixement dissenyats i dirigits per investigadors com les accions Marie Sklodowska-Curie (MSCA) per al suport al desenvolupament professional del personal investigador. La UAB és també la primera universitat espanyola amb més finançament de l’ERC: 24 projectes han permès la captació de 41,3 M €, un 78 % més que durant el primer trienni de l’Horitzó 2020. Per a les 24 accions MSCA obtingudes la dotació ha estat de 7,41 M €.

Pel que fa al pilar 2 del programa, dedicat als desafiaments globals i la competitivitat industrial europea, l’import captat s’eleva a gairebé 10,3 M € per a un total de 35 projectes, amb especial presència als clústers centrats en Cultura i la Societat Creativa i Inclusiva; Alimentació, Bioeconomia, Recursos Naturals, Agricultura i Medi Ambient; Clima, Energia i Mobilitat i Espai i Industria Digitals. Al pilar 3, que dona suport a la innovació en la creació de mercat i el creixement de pimes innovadores, els fons assolits per a quatre projectes pugen a 1,5 M €.

Les xifres corresponen a projectes signats fins al mes de desembre de 2023 i provenen del tauler d’informació sobre projectes de recerca de la Comunitat Europea (Horizon Dashboard). Representen el 2 % del total obtingut per les institucions i entitats espanyoles en el primer trienni del programa europeu i situen la UAB com la quarta institució d’Espanya, per darrera del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), l’EIT KC Urban Mobility i la Fundación Tecnalia Research & Innovation. Respecte al centres universitaris, l’import obtingut suposa el 9,2 % del total de les universitats espanyoles i un 25% del total del centres universitaris de Catalunya.

Projectes i investigadors

Dos dels projectes concedits per l’ERC són Synergy Grants, que es fan en col·laboració amb altres universitats: REAL, liderat per Jason Hickel i Giorgos Kallis (ICTA-UAB), dotat amb 10 M €, i MEDGREENREV, coordinat per Helena Kirchner (Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana), amb 8,5 M €.

Pel que fa als Consolidator Grants, l’ERC ha concedit ajuts d’entre 2,5 i 1,7 M € a set projectes: DREAMNET, liderat per Adam Ranson (INc-UAB), DEMODRIVERS, dirigit per Umberto Lombardo (ICTA-UAB), UNIPROB, a càrrec d’Alexander Harwood Taylor (INc-UAB), READ, liderat per Carlos Tornero (Departament de Prehistòria), TIME-LINES, a càrrec de Sandra Nogué (Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia), BADEMS, dirigit per Diana Berruezo (Departament de Filologia Espanyola) i LIFELONGMOVE, coordinat per Sergi Vidal (Departament de Sociologia).

Els projectes Advanced Grants obtinguts, amb una dotació d’entre 2,5 i 1,5 M €, han estat cinc: REMINDS, a càrrec de Jordi Sort (Departament de Física), SOUNDSPACE, liderat per Tess Knighton (Departament d’Art i de Musicologia), CLIMGROW, a càrrec de Jeroen van den Bergh (ICTA-UAB), i CONDJUST, dirigit per Daniel Brockington (ICTA-UAB) i CORESIDENCE, coordinat per Albert Esteve (Departament de Sociologia-CED).

Quant als Starting Grants, sis projectes han estat reconeguts amb 1,5 M € cadascun: DEMOTRADEOFF, liderat per Enrique Hernández Pérez (Departament de Ciència Política i de Dret Públic ), WHOCOUNTS, dirigit per Daniel Edmiston (IGOP- Departament de Ciència Política i de Dret Públic), CLIMASAT, a càrrec de Gemma Cirac (IHC) (IHC), IEK-CHANGES, liderat per Alvaro Fernández Llamazares (ICTA-UAB i Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia), BIG-5, dirigit per Johannes Langemeyer (ICTA-UAB), i ATRAPA , a càrrec d’Oriol Marquet (Departament de Geografia)

Entre les accions MSCA, la UAB coordina tres projectes Staff Exchange, que desenvolupen col·laboracions sostenibles entre el món acadèmic i altres organismes i empreses: K-Reporters, liderat per Montserrat Rifà (Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal) i dotat amb 550.000; VALZEO, coordinat per Roberto Boada (Departament de Química) i amb un pressupost de 330.000 €, i INCASI2, a càrrec de José Pedro López Roldán (Departament de Sociologia), amb una dotació de 225.000 €. Destaca també l’obtenció del projecte institucional TOUCH de la convocatòria COFUND, que permetrà cofinançar 24 places predoctorals en l’àmbit de la salut mental.

Dins del pilar 2 cal mencionar els dos projectes coordinats per la Universitat: GreenME, emmarcat al clúster d’Alimentació, Bioeconomia, Recursos Naturals, Agricultura i Medi Ambient, liderat per Helen Cole (ICTA-UAB) i amb un pressupost assignat a la UAB de 460.000 €, i Express2, liderat per Antoni Abat (IEE) i amb una dotació per a la Universitat de 551.000 €. Pel que fa a reconeixements a projectes del pilar 3, destaca l’atorgat pel Consell Europeu d’Innovació (EIC) al projecte CONFETI, que lidera Gonzalo Guirado (Departament de Química), amb 830.000 € assignats a la Universitat.

La UAB referma amb aquestes dades el seu paper com un dels principals agents del sistema de recerca i coneixement, tant a Catalunya com a Espanya, i com un potent pol d’atracció de talent internacional. Amb 4.200 professors i investigadors i més de 40.000 estudiants, la Universitat va ocupar la primera posició de l’Estat, la 60a d’Europa i 149 del món al rànquing QS World University Rankings 2024.

Dins de