Vés al contingut principal

L'investigador de la UAB Umberto Lombardo rep una ERC Consolidator Grant

17 març 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Umberto Lombardo, investigador de l’ICTA-UAB, ha estat premiat amb una ERC Consolidator Grant per al desenvolupament d'un projecte destinat a reconstruir la demografia humana del sud-oest de l'Amazònia durant l'Holocè. També han rebut la distinció Andreu Font Ribera, de l’IFAE i Sergi Vidal, del CED, ambdós centres al campus de la UAB.

Umberto Lombardo
Umberto Lombardo. Autor: Sergio Quezada

L'ERC ha donat a conèixer el nom dels 313 guanyadors de la convocatòria Consolidator Grant 2021. Aquests investigadors d'alt nivell, que estan a la meitat de la seva carrera professional, rebran un total de 632 milions d'euros, en el marc del programa Horizon Europe, per intentar donar resposta a grans qüestions científiques. Amb ajudes de fins a 2 milions d'euros cadascuna, podran consolidar els seus equips de recerca i desenvolupar les seves idees més innovadores. L'import els permetrà contractar postgraduats, estudiants de doctorat i altres membres de l'equip de recerca. En aquesta darrera convocatòria, 2.652 sol·licitants van presentar les seves propostes, i el 12% ha obtingut el finançament. L'èxit en l'obtenció de subvencions entre sol·licitants femenins i masculins va ser igualitari.

L'investigador de l'ICTA-UAB Umberto Lombardo rebrà aquesta beca de consolidació per desenvolupar el projecte "Drivers of Demographic Dynamics" (DEMODRIVERS). Finançat amb 2,7 milions d'euros, permetrà posar en marxa un grup de recerca a l'ICTA-UAB format per 2 postdoctorals, 5 doctorats i un tècnic de laboratori.

Malgrat dècades de recerca, la importància relativa dels factors ambientals davant dels culturals en la determinació del creixement de la població prehistòrica continua sent un dels reptes científics més grans de l'arqueologia. Arribar a un acord sobre els impulsors de la dinàmica demogràfica és molt complicat a causa de la naturalesa fragmentària, incompleta i esbiaixada dels registres arqueològics. El projecte d'Umberto Lombardo DEMODRIVERS està dissenyat per superar aquest problema.

Aquest projecte interdisciplinari de cinc anys de durada investigarà els patrons i impulsors de la dinàmica demogràfica humana centrant-se en un estudi de cas regional, els Llanos de Moxos a l'Amazònia boliviana, que té un poder explicatiu potencialment inigualable. Aquesta regió, situada a l'extrem sud-occidental de l'Amazònia, acull un registre arqueològic gairebé complet, recentment descobert, compost per 4.700 jaciments que abasten 8300 anys i estan distribuïts en 100.000 km2. Aquest registre és únic al món i ens ofereix la primera oportunitat de quantificar fins a quin punt les tendències i els patrons demogràfics van respondre a variables exògenes (clima, paisatge) i endògenes (cultura, tecnologia). La investigació explorarà tot el potencial del registre arqueològic dels Llanos de Moxos adoptant un enfocament poc convencional: es mesurarà la densitat de l'ocupació i els límits espacials i temporals mitjançant l'estudi de 150 nuclis estratigràfics extrets de 100 jaciments arqueològics distribuïts uniformement.

El projecte inclou tres períodes de treball de camp a l'Amazònia boliviana durant un total de 9 mesos. L'enfocament és interdisciplinari, integrant l'arqueologia convencional amb la geoarqueologia d'avantguarda, els biomarcadors, la paleoclimatologia, la paleoecologia i la intel·ligència artificial. Els resultats del projecte proporcionaran un cas d'estudi molt ben documentat amb el qual es podran comparar altres models i reconstruccions basats en conjunts de dades incompletes, fragmentades i sovint esbiaixades. Els resultats del projecte tenen àmplies implicacions en diverses disciplines.
 

Dos investigadors més de centres del campus de la UAB han rebut la distinció

En la mateixa convocatòria també han estat guardonats amb una ERC Consolidator Grant dos investigadors de centres del campus de la UAB: Andreu Font, de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i Sergi Vidal, del Centre d’Estudis Demogràfics (CED).

Andreu Font Ribera, investigador del Grup de Cosmologia Observacional de l'IFAE, desenvolupa el projecte COSMO-LYA A Cosmological Lever Arm for Fundamental Physics, que utilitzarà tècniques innovadores i noves dades del Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI), una col·laboració internacional amb participació de l’IFAE, per abordar algunes de les qüestions obertes de la física fonamental. El projecte permetrà utilitzar un gran conjunt de dades de quàsars llunyans per estudiar alguns dels misteris del nostre Univers: l'energia fosca, la inflació i la massa dels neutrins.

L’investigador del CED Sergi Vidal ha estat guardonat amb una ERC Consolidator Grant per dur a terme el projecte LIFELONGMOVE, que examina de manera exhaustiva i sistemàtica la mobilitat espacial al llarg de la vida, des de la primera edat fins a l'edat adulta. Reuneix i integra corpus d'investigació que estudien la mobilitat espacial en la infància i en l'edat adulta per separat, i ofereix noves perspectives sobre les vies, els recursos i les estratègies que subjauen a la mobilitat al llarg de la vida.

Dins de