Sala de premsa

La transició ecològica des de l’economia social i solidària

Workshop a la Facultat de Lletres sobre ecologia i ESS
Aquest 12 de juny s’ha celebrat el Workshop “El paper de l’economia social i solidària davant els reptes ambientals globals: una mirada des del territori”, organitzat pel Postgrau d’Economia Social i Solidària. L’activitat ha comptat amb investigadors científics, membres de la societat civil i tècnics de l’administració.

18/06/2019

Glòria Estapé Dubreuil i Rosa Garcia-Hernández, impulsores del Postgrau d’Economia Social i Solidària, han presentat l’acte com una iniciativa que dóna l’oportunitat a la comunitat universitària sobre debatre al voltant de l’economia social. El postgrau es crea amb la idea d’introduir una mirada crítica amb què entendre l’economia, un buit acadèmic que van detectar que tenia la Facultat d’Economia i Empresa.

Rosa Garcia ha explicat que el postgrau funciona a través de tres potes: la universitat, l’administració pública i els moviments socials. La Fundació Autònoma Solidària (FAS) forma part del conjunt d’entitats cooperants que tenen l’objectiu de fomentar la recerca i la investigació en aquest àmbit, així com la construcció i implementació de polítiques públiques que afavoreixin noves formes de desenvolupament socioeconòmic.

L’acte forma part d’un conjunt d’activitats que pretenen anar un pas més enllà, com ha explicat Glòria Estapé. L’objectiu  és intentar articular una xarxa amb  persones que estiguin treballant aquests temes dins de l’àmbit universitari. Però per a fer-ho cal creuar les barreres de la universitat i, per aquest motiu,les jornades de reflexió donen una oportunitat a membres vinculats i no vinculats a la universitat per abordar aquestes qüestions.

L’economia social està intrínsecament lligada a la transició ecològica, una temàtica que està a l’ordre del dia. Parlar sobre la transició ecològica implica parlar sobre el model econòmic sobre el qual s’ha de desenvolupar la planificació de les properes polítiques.

El paper de l’economia social i solidària és plantejar una transició que camini per a unes relacions sostenibles i justes amb les persones i la naturalesa, davant els reptes socioambientals que representen l’emergència climàtica, l’esgotament de recursos o la degradació ambiental.

És per això, que en l’acte hi ha confluït persones com Luís González Reyes, d’Ecologistas en Acción, la Cooperativa Garúa i la FUHEM; Roc Padró, de l’Àrea d’Ecologia i Territori de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB); Gonzalo Gamboa, coordinador i docent del màster en Ecologia Politica i Decreixement de l'ICTA-UAB i d’’Arran de Terra ; Arnau Galí, membre de la XES; Som Energia; Ana Huertas, de Ciudades en Transición; o Nel·la Saborit, del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona., Marta Garcia-Sierra de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), Claudio Cattaneo coordinador del màster en Ecologia Política i Decreixement de l’ICTA-UAB.