Sala de premsa

Joves migrades aprenen a nedar

Projecte Nedem amb tu

El projecte pilot “Nedem amb tu” pretén que joves migrades no acompanyades perdin la por a l’aigua. És una iniciativa que impulsa la FAS i que compta amb la implicació del professor de la Facultat de Dret Iván Aybar, la participació de diverses entitats social que treballen amb persones migrades i la col·laboració del SAF.

04/04/2022

El projecte neix com a una iniciativa social en l’àmbit universitari i vol ensenyar a nedar a persones joves migrades sense acompanyament. A partir de la realització de classes a la piscina del Servei d’Activitat Física que són impartides per un monitor professional, i amb el suport puntual de persones voluntàries de la comunitat universitària de la UAB. 

Les persones beneficiàries són nois i noies joves migrades sense acompanyament, vinculades a centres i/o pisos d’acollida d’entitats que treballen en col·laboració amb  la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA)

Sovint la relació d’aquests joves migrades amb l’aigua no és agradable, ja sigui perquè han viscut experiències traumàtiques durant el seu viatge migratori o perquè mai han tingut l’oportunitat de nedar. En d’altres ocasions, el mitjà aquàtic sí que és conegut i representa una mitjà d’esbarjo o, fins i tot, una via per a la seva futura inserció laboral.  En tots els casos Nedem amb tu els hi ofereix l’oportunitat de trencar pors, plantejar nous reptes i confiar en les seves pròpies capacitats de superació. 

Actualment, es programen tres sessions setmanals, d’una hora cadascuna, en les que hi participen nois i noies de l’Associació in via, la Cooperativa EDUVIC i la Fundació Diagrama. El projecte compta amb la complicitat del Servei d’Activitat Física (SAF) de la UAB, que posa a la seva disposició les instal·lacions i les facilitats de coordinació amb el seu personal tècnic per a organitzar les sessions.

 

Un projecte pilot d’impacte social

El projecte “Nedem amb tu” parteix de la proposta realitzada a la Fundació Autònoma Solidària (FAS) per part del Dr. Iván Aybar, Professor de la Facultat de Dret de la UAB (Departament de Dret Públic i Ciències Historicojurídiques), Investigador de l'Institut d'Estudis Europeus i també implicat a l’Observatori Universitari sobre Menors Estrangers no Acompanyats a Catalunya (OUNMENAC). La iniciativa compta amb el suport tècnic de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), donat l’impacte positiu que té el seu desenvolupament en el col·lectiu beneficiari.

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) està implementant durant aquest curs 2021-2022 la fase pilot per dissenyar un nou espai d’intervenció que pugui fer-se extensiu i implementar-se en més punts del territori. 

El projecte rep el suport econòmic de Fundació la Caixa i es coordina amb d’altres agents com Creu Roja, amb l’objectiu de definir les accions de formació del voluntariat i d’altres activitats puntuals.

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Salut i benestar
  • Reducció de les desigualtats
  • Pau, justícia i institucions sòlides