Sala de premsa

Jornada universitària per la compra pública ètica

Comencen les jornades de compra pública ètica

Les 3es Jornades de Compra pública ètica es van realitzar els dies 10 i 11 de desembre en línia i van situar la compra pública ètica com a peça imprescindible per a la coherència de polítiques de les administracions i a la universitat com a agent clau per a l'impuls de la contractació responsable. 

 

 

24/11/2020

Aquesta nova edició va treballar sota el lema "Administracions públiques, Universitats i Societat Civil avançant juntes per a la coherència de polítiques de respecte als drets humans", amb l'objectiu d'impulsar la contractació pública com a peça clau per promoure una producció i un consum sostenibles, respectuosos amb els drets de les persones i del planeta.

Es van celebrar els dies 10 i 11 de desembre i es van dirigir a tota mena de públic interessat en el tema, i especialment aquest any, a estudiants, professorat i PAS del sector universitari. Es van dur a terme en format virtual i podeu visualitzar la conferència al seu canal de YouTube

Compra pública ètica

La contractació pública és una peça clau per a l'impuls cap a una producció i un consum sostenibles i una economia més inclusiva i té un gran potencial com a mecanisme per promoure el respecte dels drets humans per part de les empreses transnacionals i la coherència de les administracions i així ho destaca l’Agenda 2030 i la fita 12.7 dels ODS.

No obstant, el poder d'actuació de les grans empreses transnacionals continua suposant una greu amenaça tant pel compliment dels drets humans com per la gestió sostenible dels recursos naturals, especialment en contextos de conflicte i en contextos socials desiguals i empobrits, tant al Sud com al Nord Global.

La universitat com a administració clau

És per això que administracions públiques i organitzacions de justícia global de Catalunya col·laboren estretament per donar continuïtat al procés social en el qual s'està avançant per a incorporar la compra pública ètica com a peça imprescindible per a la coherència de polítiques en l'àmbit de les administracions aliant-se, per aquestes jornades, amb el sector universitari.

En les jornades hi van intervenir professorat i investigadors vinculats a la UAB però també d'altes universitats catalanes i estatals. Una de les primeres ponències va ser a càrrec de Jordi Sardà, vicerector d'Economia- Universitat Rovira i Virgili (URV) i va tractar sobre "la compra responsable de les universitats: un deure essencial en el marc de l'Agenda 2030". Josep Espluga, professor del Departament de Sociologia de la UAB va intervenir en una taula rodona sobre la compra i la contractació com a palanca de canvi. La investigadora de l'ICTA Sara Mingorría va intervenir sobre "els impactes ocults dels productes de neteja: Oli de palma als productes de neteja". La benvinguda i tancament del segon dia de les jornades van anar a càrrec de Laura Feliu, degana de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. 

Unes jornades que van mirar els sectors de l’electrònica i l’alimentació i les experiències internacionals

Les jornades de formació van servir per reflexionar sobre el principi d'integritat en la contractació pública i, per a això, van abordar sectors determinants en l'impacte extraterritorial de les empreses – com són l'electrònica, l’alimentació i la salut; van donar a conèixer els avenços en l'àmbit internacional i nacional en els instruments que milloren la transparència i la sistematització de les vulneracions de drets humans; i van presentar exemples de bones pràctiques en l'adquisició d'equipaments per als serveis públics de salut i neteja, entre altres.