Sala de premsa Premsa i mitjans

Wikifèminas: un professor de la FTI col·labora en un projecte de biografies sobre dones sardes

Dones sardes amb roba tradicional

Un professor de Tradumàtica de la FTI, Adrià Martín, forma part d’un grup que col·labora amb Amical Wikimedia i la viquipèdia sarda per a revertir el biaix de gènere de l'enciclopèdia virtual. Aquesta iniciativa, que segueix l’estela del projecte Viquidones, s’encarregarà de traduir diverses biografies de dones al sard per tal de donar-los més visibilitat.

05/05/2020

El biaix de gènere és un problema important a totes les viquipèdies: hi ha molts més articles centrats en homes que no pas en dones

La viquipèdia en sard comença el projecte Wikifèminas durant aquest mes de maig per a donar més visibilitat a les dones sardes a la seva enciclopèdia virtual: segons el projecte Denelezh, només un 16’48% de les biografies en sard són de dones. El biaix de gènere és un problema generalitzat de les viquipèdies i a la versió en català, per exemple, només un 17’46% de les biografies són de dones.


Sardware, un grup de traductors voluntaris, ha engegat una iniciativa juntament amb Amical Wikimedia i la comunitat de la viquipèdia sarda per a revertir aquesta tendència traduint i creant diverses biografies de dones sardes. El professor del Màster de Tradumàtica (MUT) de la FTI, Adrià Martín, és un d’ells i assenyala que aquest projecte neix seguint l’estela d’un projecte semblant, Viquidones.

 
Tots aquests articles seran creats o traduïts amb l’italià o el català com a llengües de partida mitjançant Apertium, l’únic programari de tradumàtica que permet treballar amb el sard. Aquests intercanvis lingüístics beneficiaran tant la llengua d’origen com la llengua de destí: amb aquest projecte s’incrementaran el nombre de traduccions de l’italià i del català, la qual cosa servirà per a poder generar recursos lingüístics estadístics. D’altra banda, s’espera augmentar el nombre d’articles escrits en sard estàndard, ja que actualment hi ha moltes entrades que en barregen varietats dialectals. 


Sardware pretén donar visibilitat a les dones sardes, enriquir tres llengües i també trobar nous voluntaris, preferentment noves voluntàries, que també vulguin col·laborar en aquest projecte. Tots els interessats poden posar-s'hi en contacte a través del seu grup de Telegram o escrivint un correu al professor Adrià Martín a adria.martin@uab.cat.