Sala de premsa Premsa i mitjans

Un nou projecte implementarà solucions TIC per ajudar les persones migrades a Europa

Projecte europeu Rebuild
El projecte europeu Rebuild, liderat pel Grup de Recerca TransMedia Catalonia, crearà una plataforma digital que doni suport les persones migrades i refugiades per accedir a orientació i serveis essencials del país d’acollida. El projecte s’acaba de posar en marxa, te una durada de tres anys i compta amb la participació d’onze institucions i entitats.

15/05/2019

L’equip de recerca liderat per Pilar Orero, professora de l’Àrea de Traducció i Interpretació, ha participat a Itàlia en la reunió de treball que ha donat el tret de sortida de Rebuild. Aquest projecte europeu té com objectiu crear una plataforma digital que doni suport al migrant per accedir a orientació i serveis essencials, així com també ajudi les institucions públiques i privades (ONGs, associacions de suport, etc.) a entendre millor les necessitats de les persones nouvingudes i en faciliti la comunicació.

Rebuild (ICT-enabled integration facilitator and life rebuilding guidance) es desenvoluparà durant els propers tres anys. L’equip de recerca descriu el concepte d’aquest projecte com una eina essencial per entendre les necessitats de les persones migrades i alhora un portal per accedir a serveis que ajudin a la seva integració en la societat d’acollida.

“La crisi migratòria a Europa, que va experimentar un dels seus punts àlgids l’any 2015 amb l’onada de refugiats en països com Grècia i Itàlia, va evidenciar una manca de recursos per poder ajudar i orientar de manera efectiva als migrants. La nova eina ha d’ajudar a cobrir els buits detectats per la comissió europea, especialment pel que fa en entendre qui és la persona que arriba i, sobretot, quines són les seves necessitats primordials. L’eina estarà connectada amb serveis oferts directament per socis del consorci, així com també guiarà al migrant en els passos necessaris per accedir-ne a d’altres oferts tant per organismes públics com per altres entitats”, assenyala Pilar Orero.

Rebuild proveirà d’un toolbox de solucions en què involucrarà els usuaris en el procés de disseny. Migrants, refugiats i proveïdors locals de serveis participaran tant en la definició de requeriments per al disseny de les eines com en la validació de la solució. Taller de cocreació, entrevistes, focus groups, així com tests i proves pilot es duran a terme a Grècia, Itàlia i Catalunya. El nucli de les tecnologies seleccionades oferiran també màxima seguretat a l’usuari (seguint estrictes procediments ètics i d’acompliment de la RGPD), generació de perfils d’usuari i recomanacions personalitzades mitjançant intel·ligència artificial i assistents virtuals.

L’equip de TransMedia Catalonia tindrà una participació centrada en 4 eixos: la definició i creació de canals de comunicació accessibles; l’execució d’activitats de cocreació a la Universitat; l’execució i avaluació del pla pilot nacional i el suport en la gestió d’aspectes ètics en el projecte.

Accessibilitat i confiança: elements claus per a la comunicació

La UAB té un rol central en un dels reptes més complexes del projecte: identificar els conflictes que poden sorgir durant la comunicació entre l’eina i l’usuari, i definir mètodes comunicatius alternatius perquè aquesta interacció sigui efectiva i fiable. Per aquest motiu, Rebuild s’ha conceptualitzat en l’ús de comunicació multi-modal, que tant pot ser escrita com mitjançant recursos visuals (pictogrames i clips multimèdia). La gran diversitat i tipologies d’usuari fan d’aquesta tasca un repte, en què el grup de recerca liderarà els treballs associats.

La participació de la UAB en el projecte, finançat pel programa H2020, comprèn un equip multidisciplinari, format per Pilar Orero, Blanca Arias, María Jimenez i Pau Pamplona del Departament de Traducció i Interpretació i d’Estudis de l’Àsia Oriental, amb la col·laboració d’Olga Soler-Vilageliu, del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació.

En total, hi participen 11 institucions i empreses, entre elles, a més de la UAB, Universita Telematica Internazionale-UNINETTUNO, Ingegneria Informatica SpA, Ethniko Kentro Erevnas Kai Technologikis Anaptyxis CERTH, Universidad Politécnica de Madrid, DEN Institute , Societa' Cooperativa Sociale Camelot, Syllogos Ethelonton Kilkis OMNES, Vrije Universiteit Brussel, Mitropolitiki Anaptyksiaki Thessalonikis (Mdath), United Nations Educational, Scientific And Cultural Organization -UNESCO.