Sala de premsa

Un estudi posa de manifest la polarització de les adjudicacions del servei públic d'atenció a domicili a Catalunya

Atenció domiciliària

Segons les dades de l'estudi elaborat per la Fundació, hi ha dues entitats que gestionen la major part dels lots vigents, Accent Social i Suara, mentre que la gran majoria d’entitats sobreviu gestionant un o, com a molt, dos lots.

19/10/2020

L'informe "Rànquings 2019 d'entitats adjudicatàries de les licitacions del servei públic d'ajuda a domicili a Catalunya" analitza quines són les entitats que presten servei d'assistència domiciliària a Catalunya que obtenen licitacions públiques d'Ajuntaments i Consells Comarcals, i com es reparteixen els lots i les quantitats, oferint una visió general del sector que mostra una important polarització.

Concentració en volum de lots i d'imports

Segons aquesta recerca, elaborada pel departament de Consultoria encapçalat per Antoni Rivero, el 75-77% dels Ajuntaments de més de 20.000 habitants i, al menys, el 52-76% dels Consells Comarcals tenen licitada la provisió del seu servei d’ajuda a domicili. A finals del 2019, aquestes licitacions representen un volum anual màxim d’adjudicació de 148,6 milions d’euros, la meitat del qual està determinada per l’Ajuntament de Barcelona.

Actualment, poques entitats concentren bona part dels 73 lots de licitació adjudicats. L'estudi mostra que el 44,3% està adjudicat a Accent Social i Suara Serveis, mentre que la resta d’entitats adjudicatàries es conforma amb un o, com a molt, dos lots.

Si mirem al volum anual màxim d’adjudicació, aquesta concentració resulta encara més elevada. Suara Serveis és l’entitat que gestiona l'import més gran, amb 57,7 milions d’euros, el que representa el 38,9% del total. A continuació, hi ha Accent Social, amb 42,7 (28,7%). Juntes sumen un 67,6%.

Més entitats mitjanes i locals

L'estudi conclou que les entitats adjudicatàries del servei públic d’ajut a domicili a Catalunya configuren un sector extremadament polaritzat que s’intensifica encara més en termes del volum d’adjudicació, com a conseqüència del pes relatiu dels quatre lots de l’Ajuntament de Barcelona. Com a recomanació, estableix que un major nombre de lots en les licitacions de les grans ciutats, sobre tot a Barcelona, podria contribuir al desenvolupament d’entitats de dimensió mitjana de base local, reduint la polarització del sector.

En propers treballs, la Fundació procedirà a analitzar els factors claus en el resultat de les licitacions, com ara l’oferta econòmica o la qualitat de la proposta tècnica.