Un estudi de la Fundació sobre la prevenció del sedentarisme en persones grans, publicat al British Medical Journal Open

Sitless

La Fundació Salut i Envelliment de la UAB ha publicat a BMJ Open, revista electrònica del grup British Medical Journal, els resultats de l’aplicació del Programa SITLESS en persones grans de quatre països europeus. L’estudi, liderat per Laura Coll Planas, ha comptat amb la participació dels investigadors de la Fundació  Sergi Blancafort, Marta Roqué i Antoni Salvà.

20/06/2019

L’estudi és el resultat de l’aplicació de SITLESS, un assaig clínic aleatoritzat i controlat (randomized controlled trial) que busca provar si les pautes d’exercici en persones grans que viuen a casa es poden millorar aplicant estratègies d’autocura amb l’objectiu de reduir el sedentarisme. Aquest tipus d’intervencions a la comunitat són complexes per la gran quantitat de factors que hi estan involucrats.. Aquesta publicació explica concretament  una part de l’estudi SITLESS que busca establir la fidelitat i l’abast d’aquestes intervencions, entendre els aspectes contextuals de cada lloc d’intervenció, avaluar els mecanismes d’impacte, i explorar els efectes percebuts.

Els participants d’aquest estudi han estat seleccionats en quatre ciutats europees – Barcelona, Odense, Ulm i Belfast, i s’han dut a terme una combinació de tècniques qualitatives i quantitatives, com escales estàndard, qüestionaris semi-estructurats o sessions d’observació de participants en activitats presencials. Aquestes troballes ajudaran a polir el model lògic que ha de donar suport a la interpretació dels resultats sobre l’efectivitat de la intervenció.

L’estudi ha estat realitzat per la Fundació Salut i Envelliment i la resta de partners del consorci SITLESS: la Universitat de l’Ulster (Irlanda del Nord, Gran Bretanya), la Universitat d’Odense (Dinamarca), la Universitat Ramon Llull, la Universitat d’Ulm, la Universitat de Glasgow i Siel Bleu.
 

Accediu al text complet de l'article.