Surt a la llum el cessament franquista de Jordi Carbonell

TV3: Surt a la llum el cessament franquista de Jordi Carbonell

El 22 d'agost passat, va morir el filòleg Jordi Carbonell, que va ser contractat per la UAB el 1969 com a professor de filologia catalana. Home compromés en la lluita antifranquista, va ser cessat de l'activitat docent per una ordre ministerial el 30 de gener de 1971. La UAB ha indagat la documentació sobre el cas.

02/09/2016

El filòleg Jordi Carbonell, objecte de represàlia per part del govern franquista per la seva activitat política, va ser cessat el 30 de gener de 1971 com a professor de la UAB. Carbonell, que va ser contractat el 1969 per la Universitat com a professor de filologia catalana, va morir el 22 d'agost passat. A proposta de l'Equip de Govern de la UAB, es va iniciar la recerca, encapçalada per Pere Ysàs, catedràtic d'història contemporània, de la documentació que prova que Carbonell no va ser expulsat de la UAB, sinó que, per ordre ministerial, va ser cessat de les seves activitats docents.

La documentació trobada a l'Arxiu General i Registre de la UAB inclou l'ordre del Ministeri d'Educació i Ciència per cessar Carbonell. S'ha recuperat també la carta que professors de la Facultat de Filosofia i Lletres van adreçar al rector d'aleshores, Vicent Villar Palasí, en el moment de la detenció de Carbonell (va ser detingut el 12 de gener de 1971, per voler declarar en català davant la policia i el jutge arran de la tancada de Montserrat contra el consell de guerra de Burgos), per demanar-li que s'interessés per ell i fes tot el possible per aconseguir alliberar-lo i perquè no patís "conseqüències en la represa de les seves activitats docents". La UAB i la Facultat van intentar aturar la decisió governamental però no va ser possible. Es va intentar, doncs, desobeir l'ordre perquè Carbonell pogués continuar fent classes.

Segons la recerca, un cop la UAB no va poder renovar el seu contracte, Carbonell va donar-hi classes de manera encoberta durant un temps. Tal i com ho explica ell mateix a les seves memòries, "durant un any, i sota la responsabilitat del degà Frederic Udina, vaig ser-hi professor universitari clandestí, cosa que em sembla que és un cas únic a l'Estat espanyol. Feia les classes a nom de Jordi Castellanos i de Montserrat Roig, que eren els oficialment contractats. A fi de mes ells cobraven i m'enviaven els diners a casa, la meitat l'un i la meitat l'altre". La situació, però, era molt perillosa i no va poder mantenir-se. La UAB el va intentar contractar de nou però no va ser possible i, l'any 1972, Carbonell es va traslladar a la Universitat de Cagliari, a Itàlia, per poder continuar la seva trajectòria acadèmica.

En aquesta recerca, Ysàs ha comptat amb l'ajut de la memòria històrica de professors com ara Enric Cassany, del Departament de Filologia Catalana, qui va afirmar que pensar que el rector Villar Palasí expulsés Carbonell és "no entendre com va anar el començament de la UAB", i d'altres professors com ara Borja de Riquer, Maria Campillo, Pep Nadal, Joan Argenter, Gemma Rigau o Hortènsia Curell (que és, a més, neboda de Carbonell).

Més informació: Carta dels companys de Jordi Carbonell
Ordre ministerial de cessament de Jordi Carbonell

 

Notícies relacionades

Arcadi Oliveres

Ens deixa el professor Arcadi Oliveres

Ens ha deixat Arcadi Oliveres, professor del Departament d'Economia Aplicada de la UAB i president honorífic del consell consultiu de la Fundació Autònoma Solidària. La Universitat expressa el condol més sentit a totes les persones que el coneixien i l'apreciaven i comparteix el sentiment per la seva pèrdua.

Totes les notícies