Sabadell destaca en un informe sobre webs municipals de la UAB

19/07/2012
Dels 42 webs municipals que han estat analitzats a l'Informe sobre les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública als municipis catalans que són capitals de comarca, 18 han merescut una puntuació de més del 50% d'indicadors positius. Amb un 100% d'aprovació, l'Ajuntament de Sabadell encapçala la llista i el segueixen els de Barcelona (80%), Terrassa (78%), Vilafranca del Penedès i Vic (tots dos amb un 73%).
L'informe fa notar també que, atès que les diferències geogràfiques i demogràfiques condicionen els recursos disponibles (tot subratllant, alhora, que no són l'únic factor determinant), cal destacar els casos de Solsona, amb 10.000 habitants i un 63% de punts positius, de Tortosa (40.000 habitants i un 68% d'aprovació) i els ja esmentats de Vic (40.000 habitants) i Vilafranca del Penedès (38.000 habitants). D'altra banda, es consideren casos clarament millorables els webs municipals de Barcelona, Manresa, Tarragona i Granollers.
Criteris d'anàlisi
L'anàlisi ha tingut en compte qüestions com la informació sobre els representants polítics i la seva tasca, les ordenances municipals, els plens municipals i els acords, els plans urbanístics, els pressupostos, etc.
S'ha detectat, per exemple, que els webs informen sovint sobre la composició dels òrgans de govern principals, però més rarament expliquen les seves competències o el seu calendari de treball. Les retribucions a càrrecs electes es troba disponible a pocs dels webs, com també passa amb la relació de llocs de treball.
Alhora, el Pla d'Ordenació Urbanística (POUM) està present a la gran majoria dels webs, però no és tan freqüent la presència del Pla de Govern i del Pla d'Actuació Municipal.
La mateixa desigualtat existeix pel que fa als pressupostos municipals: estan disponibles a molts dels webs analitzats, però no és el cas de la informació sobre la seva execució, que només es troba als webs de Sabadell, Barcelona, Terrassa i Mataró. D'altra banda, la informació sobre les contractacions i les concessions signades amb empreses i entitats es troba a pràcticament tots els portals.
Pel que fa a la participació ciutadana, l'informe recull la disponibilitat de les adreces de correu electrònic dels representants municipals, l'accés a les xarxes socials dels ajuntaments, la informació sobre el reglament de participació ciutadana, les eines per comunicar queixes o suggeriments, la publicació d'agendes d'activitats i altres factors.
Com a conclusió, es recomana que els responsables polítics donin suport al Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública (disponible al web del Mapa de les bones pràctiques de la comunicació pública local a Catalunya). I es destaca que han endegat un procés de millora els webs municipals de Sabadell, L'Hospitalet de Llobregat, Premià de Mar, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Mora d'Ebre, Santa Coloma de Gramenet, Esplugues de Llobregat, Tortosa, Solsona, Cornellà de Llobregat, Vic, Amposta i altres.
Més informació:
Mapa de bones pràctiques de la comunicació pública local a Catalunya