Sala de premsa Premsa i mitjans

S'estrenen les Jornades romaneses

Cartell de les jornades romaneses

El Lectorat de romanès de la UAB dona inici a un cicle d’activitats destinades a promoure la cultura romanesa. El cicle comença el dimarts 17 de maig i conclourà el dijous de 2 juny amb activitats presencials i virtuals.

16/05/2022

Aquesta primera edició de les Jornades romaneses començarà amb una conferència-taller que oferirà Antònia Escandell Tur, la traductora al català d’obres clau de la literatura romanesa com ara Solenoide de Mircea Cărtărescu (Periscopi, 2017). Amb el títol  “Traïció i tradició: del delicte al derelicte en la traducció al català de l’obra en prosa de Mircea Cărtărescu”, l’activitat tindrà lloc el dimarts 17 de maig a les 11h, a l’aula 202 de la Facultat de Traducció i d’Interpretació.

El divendres 20 de maig, hi haurà una mesa rodona al voltant de la figura d’Alexandru Vona, escriptor romanès d’origen sefardita del naixement del qual celebrem enguany el centenari. Desprès d’una presentació de l’autor per part de la lectora de romanès de la UAB, Ioana Alexandrescu, la dra. Anca Tudorancea, investigadora del Centre per a l’estudi de la història dels jueus de Romania, impartirà la conferència “Letters from 1900 of the Sepharadim from Bucharest to Ángel Pulido Fernández”. A continuació, la dra. Grațiela Benga-Țuțuianu, investigadora de l’Institut d’estudis del Banat “Titu Maiorescu” de l’Acadèmia Romanesa, ens endinsarà en el món literari de Vona amb la conferència “Trauma, Boundaries and (Non)-Reality in Alexandru Vona’s Novel”. L’activitat tindrà lloc a les 10h a la plataforma Zoom, és gratuïta i oberta a  tota la comunitat universitària, però caldrà demanar-ne l’enllaç mitjançant un correu electrònic a l’adreça ioana.alexandrescu@uab.cat.

El dimarts 24 de maig, podreu participar en la quinta sessió d’aquest curs del Club de lectura organitzat pel Lectorat de romanès. Serà a les 16.30h, a l’aula 403 de la Facultat de Filosofia i Lletres i el llibre de la sessió serà El verano en que mi madre tuvo los ojos verdes de Tatiana Țîbuleac (Impedimenta, 2019).

El cicle d’activitats es clourà amb la videoconferència “Syncretic Character of Romanian Traditions”, impartida pel dr. Florin Cioban, professor a la Universitat d’Oradea i a ELTE Budapest, el dijous 2 de juny a les 10h a l’aula 202 de la Facultat de Traducció i d’Interpretació.