Sala de premsa Premsa i mitjans

Recorden Amat-Piniella, escriptor supervivent de Mauthausen

El 19 de desembre, la Facultat de Filosofia i Lletres acollirà un acte d'homenatge a Joaquim Amat-Piniella (1913-1974), escriptor manresà que va lluitar en defensa de la República, es va exiliar després de la Guerra Civil i va ser capturat i deportat a diversos camps de concentració. Va ser alliberat el 1945 i va plasmar la seva experiència a la novel·la K.L. Reich.

17/12/2013

L'acte, titulat "Salvar-se amb la paraula", tindrà lloc a l'auditori de la Facultat i començarà a les 16 h. Està organitzat pel Departament de Filologia Catalana de la UAB, pel Grup d'Estudis de Literatura Catalana Contemporània i pel Centre d'Estudis de l'Època Franquista i Democràtica.

Hi intervindran Jordi Font, director del Museu Memorial de l'Exili, que parlarà dels exiliats republicans als camps nazis; David Serrano, professor de la Universitat Ramon Llull, que glossarà la figura d'Amat-Piniella; i Joan F. Piniella, catedràtic del Departament de Geologia de la UAB i nebot de l'escriptor, que parlarà de la seva experiència personal.

A les 18 h, l'homenatge continuarà amb l'espectacle "I jo, que callo entre silencis, parlaré...", una lectura de fragments de l'obra d'Amat-Piniella a càrrec de l'actor Carles Martínez. La selecció dels textos ha estat realitzada per Maria Campillo, professora del Departament de Filologia Catalana de la UAB.

Cinc anys a camps de concentració

Joaquim Amat-Piniella va iniciar la seva activitat cultural i periodiística durant la II República a la seva ciutat natal, Manresa, on també va esdevenir un actiu quadre d'Esquerra Republicana de Catalunya, tot esdevenint secretari de l'alcalde manresà.

En començar la Guerra Civil, es va allistar voluntari i va lluitar al front d'Andalusia. Després de la desfeta republicana, va fugir a França, on va ser internat als camps d'Argelès-sur-Mer i Saint-Cyprien i, tot seguit, incorporat a la Companyia de Treballadors Estrangers a la Línia Maginot. Durant l'ocupació alemanya, va ser traslladat a Mauthausen i a altres camps de concentració. Al final de la guerra, al maig de 1945, va ser alliberat i, durant un retir temporal a Andorra, va escriure K.L. Reich, la seva primera novel·la, on Amat-Piniella reflecteix la seva pròpia experiència als camps nazis com van fer també aleshores altres escriptors europeus com Primo Levi, Hannah Arendt o Jorge Semprún.

Amat-Piniella va tornar a Catalunya el 1946, on va continuar la seva carrera com a escriptor. Entre les seves obres, es troben El casino dels senyors, Roda de solitaris, La pau a casa, La ribera deserta o el poemari Les llunyanies, escrit íntegrament a Mauthausen. La novel·la K.L. Reich, degut als problemes amb la censura franquista, no va poder ser publicada fins l'any 1962. Aquell mateix any, l'escriptor va participar en la creació de l'associació Amical de Mauthausen.

Més informació: Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica
Grup d'Estudis de Literatura Catalana Contemporània