Sala de premsa Premsa i mitjans

"Recerques per aprendre", nova modalitat del Programa Argó que comença al novembre

Image Programa Argo

Recerques per aprendre és una nova modalitat del programa Argó que es va iniciar el curs passat i que té la finalitat de donar a conèixer a l'alumnat de Batxillerat les recerques que es fan des de diferents facultats i departaments de la UAB.  El professorat, en col·laboració amb el Programa Argó de l'ICE, organitza l'activitat, enguany en format conferència en línia. S'inicia al novembre i es durà a terme durant els propers mesos. 

04/11/2020

Recerques per aprendre és una nova modalitat Argó -que impulsa des del curs passat l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB- que té la finalitat de donar a conèixer les recerques que es fan des de diferents àrees de coneixement de la UAB. Aquesta activitat va dirigida a alumnat de 1r i 2n de Batxillerat. 

Aquest curs el professorat de la UAB farà les conferències en format virtual a través de la plataforma Teams. Les conferències, que són gratuïtes, tenen una durada de 50 minuts i el col·loqui amb l'alumnat del centre de 40 minuts. L'activitat té una durada d'1 hora i mitja. 

En l'àmbit de la Traducció, s'ha programat el 16 de novembre de 2020, d'11:30 a 13 h, la conferència "Interpretar als Serveis Públics d'Europa: una professió en expansióa càrrec d'Anna Gil-Bardají, professora del Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental. I el 27 de novembre de 2020, de 10 a 11:30 h tindrà lloc la conferència "Com fer continguts audiovisuals accessibles: nous perfils professionals" a càrrec d'Anna Matamala, professora del Departament de Traducció i d'Interpretació d'Estudis de l'Àsia Oriental.

En l'àmbit de les Biociències s'oferirà el divendres, 20 de novembre de 2020, de 10 a 11:30 h la conferència "El declivi dels pol·linitzadors i com aturar-lo", a càrrec d'Anselm Rodrigo, professor del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia.  I el divendres, 29 de gener de 2021, de 10 a 11:30 h. s'oferirà la conferència: Fagoteràpia per al control de patògens bacteriana, a càrrec de Susana Campoy, professora del Departament de Genètica i de Microbiologia de la UAB, que explicarà com és el mètode científic, el que permet a la ciència avançar, respondre preguntes i resoldre problemes i és la base per construir el coneixement científic fins a arribar a l’elaboració de lleis i teories. 

En l'àmbit de l'Antropologia, s'oferirà el divendres, 4 de desembre de 2020, d'11:30 a 13 h, la conferència "Estudiant la mixticitat: Què, Qui, Com. Una aproximació a la recerca en antropologia social i cultural"a càrrec de Dan Rodríguez, professor i Teresa Habimana, investigadora predoctoral, ambós del Departament d'Antropologia Social i Cultural.  

Pel que fa a l'Arqueologia, el divendres, 11 de desembre de 2020, de 10 a 11:30 h., s'impartirà la conferència: Conèixer què menjaven i com vivien els nostres avantpassats a partir de l’estudi de les deixalles. Una aproximació al mètode arqueològic, a càrrec de Raquel Piqué, professora del Departament de Prehistòria de la UAB. Explicarà el cas del jaciment neolític de La Draga (Banyoles) i de com a partir dels diferents vestigis que han recuperat al jaciment s'apropen a les practiques culinàries de les primeres comunitats agrícoles i ramaderes que s’assentaren a Catalunya.

En l'àmbit de la Musicologia, s'organitza el 19 de gener de 2021, de 10 a 11:30h la Conferència "A escena en deu minuts!" a càrrec de Francesc Cortès, professor del Departament d'Art i Musicologia.

Pel que fa a la Psicologia, es realitzarà el divendres, 7 de maig de 2021, de 11:30 a 13 h, la conferència "Estratègies contra l’envelliment cerebral: com les avaluem des de la recerca bàsica", a càrrec de Gemma Guillazo, del Departament de Psicobiologia i de Metodologia de les Ciències de la Salut. I el divendres, 30 d'abril de 2021, d'11:30 a 13 h, s'impartirà la conferència: Exercici físic i rehabilitació cognitiva en el dany cerebral adquirit, a càrrec de Meritxell Torras, també del Departament de Psicobiologia i de Metodologia de les Ciències de la Salut de la UAB

El Programa Argó, de transició entre la secundària i la universitat, va ser endegat el curs 2003-2004 per l'ICE de la UAB. Ofereix assessorament i suport als estudiants de batxillerat i de cicles formatius en el seu pas a la universitat, també ofereix actualització de coneixements per al professorat i la possibilitat de conèixer centres d’estudis, projectes i recerques que es fan a la UAB. L’etapa de transició comença als centres de secundària quan els i les estudiants trien una determinada branca del batxillerat i comencen a cercar i rebre informació sobre les diferents estudis universitaris i acaba quan han cursat el seu primer curs a la Universitat. És una etapa plena de dubtes i de decisions, en què s’han d’enfrontar al desconeixement de les pròpies motivacions i capacitats i necessiten informació, orientació i suport.

Més informació: RECERQUES PER APRENDRE curs 2020/21- PROGRAMA ARGÓ UAB

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Educació de qualitat