Sala de premsa Premsa i mitjans

Qüestionen l'eficàcia del "Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya"

Logo Grup EMIGRA
Investigadors del Grup EMIGRA, juntament amb la FAGIC (Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya) van organitzar el 13 de setembre a la UAB un seminari per donar a conèixer els resultats del treball d'avaluació del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya, posat en marxa per la Generalitat de Catalunya fa sis anys. Els avaluadors n'han constatat debilitats en el disseny, la implementació i els resultats obtinguts, tot destacant la baixa incidència que ha tingut en la vida de les persones gitanes de Catalunya.

14/09/2012


Els investigadors van reconèixer el Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya com una política pionera en matèria d'inclusió de la població gitana, fins i tot a nivell europeu, la qual cosa no treu que, més enllà del seu discurs progressista, presenti debilitats en el disseny, planificació, implementació, en presentar-lo com a "bona pràctica d'inclusió de la població gitana" per a d'altres països d'Europa.

L'avaluació realitzada constata que el Pla no ha respost a les necessitats principals subratllades per l'estudi diagnòstic elaborat amb anterioritat. Amb les seves propostes inicials, centrades a la participació activa de la població gitana i al treball interdepartamental, va generar altes expectatives. Tanmateix els òrgans i dinàmiques de participació institucionalitzada no han aconseguit mobilitzar la gran majoria de la població gitana i tampoc asseguraven accés a la presa de decisió, sinó que més aviat han quedat uns "rituals deliberatius". El treball interdepartamental administratiu tampoc no ha resultat suficientment eficaç com per generar canvis d'aproximació a la gestió de desigualtats.

Els avaluadors també qüestionen la coherència interna del Pla, els procediments de comunicació, els mecanismes internes i externes d'avaluació i la rendició de comptes. Altre element que demostra la debilitat del Pla és que els agents "estratègics" locals no s'han inclòs en la planificació i avaluació de les actuacions.

Finalment, els investigadors esmenten el baix nivell de coneixement del Pla, no només entre la població objecte, sinó també entre els agents més rellevants. Les altes expectatives generades per les propostes del Pla de reconeixement cultural i gestió eficaç de la desigualtats socioeconòmiques, s'han refredat pels resultats, que han tingut una baixa incidència en la vida de les persones gitanes de Catalunya.

La recerca d'avaluació pels investigadors del Grup EMIGRA i FAGIC va sorgir de la profunda preocupació de la societat civil gitana respecte als resultats i impactes restringits del Pla. Amb el títol "Avaluant els 6 anys del Pla Integral del Poble Gitano a Catalunya",  ha estat finançada per Roma Initiatives EU Framework Grant de l'Open Society Foundations,

La sessió de treball organitzada a la UAB va comptar amb la participació de representants de diverses institucions i agències internacionals (Comissió Europea, DG Ocupació; UNDP, ECRI, OSF-Roma Initiatives; Decade Secretariat). Totes van donar suport unànime a la recerca, destacant el seu rigor i creativitat d'aproximació, així com la seva rellevància per comprendre les polítiques públiques dirigides a la població gitana a Catalunya.