
Quan el futbol és terapèutic. El projecte “Compartint records de futbol” imparteix tallers de reminiscència centrats en el futbol en entitats socioculturals dirigides a persones grans.

12/12/2018
L’experiència de La Fundació Salut i Envelliment UAB en reminiscència i futbol es remunta a l’any 2012, en el que es va dissenyar i desenvolupar un programa basat en el futbol dirigit a persones amb demència. En aquest cas, el projecte va ser dirigit i coordinat per la FSiE-UAB, promogut i finançat per la Federació Espanyola de Asociaciones de Futbolistas Veteranos (FEAFV) i va comptar amb l’assessorament de la University of the West of Scotland (Escòcia).
“Parlar sobre fets passats relacionats amb el futbol, a partits d’estímuls significatius i relacionats amb allò lúdic, és el tipus d’interacció social que permet un envelliment actiu i connectar amb el plaer i benestar enlloc de les dolències”, declara Sara Domènech, coordinadora del programa i investigadora de la Fundació. A través d’aquests tallers, i amb l’ajuda de material audiovisual (imatges, fragments de vídeo...) i fotografies autobiogràfiques i objectes, les persones grans rememoren episodis importants de la seva vida, estimulant els records i les emocions. En algunes de les sessions, s’ha comptat amb exjugadors com Paco Martinez, o persones molt vinculades al món del futbol com Txema Corbella o Laszi Kubala, el fill del mític jugador amb el mateix nom.
Podeu llegir l’experiència dels tallers a la Penya Blaugrana del Foment Martinenc en aquest enllaç:
https://elpais.com/deportes/2018/12/03/es_laliga/1543849181_701828.html