Sala de premsa

Projecte RECETAS: estudi sobre la prescripció d'activitats en entorns naturals per reduir la solitud i promoure el benestar mental a les ciutats

Proyecto RECETAS

Un consorci format per 13 institucions de 9 països diferents cerca esbrinar si la prescripció d'activitats socials en espais naturals és capaç d'alleujar sentiments de solitud i augmentar el benestar de les persones en contextos urbans.

31/05/2021

Només a Europa, i abans de la pandèmia, més de 75 milions de persones adultes es reunien amb familiars o amistats com a màxim un cop al mes i 30 milions se sentien soles amb freqüència.

Pot la prescripció d'activitats socials en espais naturals pal·liar els sentiments de soledat i millorar la qualitat de vida en contextos urbans? És el que pretén respondre el projecte RECETAS (Re-Imagining Environments for Connection and Engagement: Testing Actions for Social Prescribing in Natural Spaces), un estudi de recerca i innovació, de caràcter internacional i interdisciplinari, sota la coordinació de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa".

La prescripció social és un mecanisme pel qual un professional de la salut i una persona que té sentiments de solitud identifiquen activitats comunitàries que poden millorar la seva salut i el seu benestar. Només a Europa, i abans de la pandèmia de COVID-19, més de 75 milions de persones adultes declaraven reunir-se amb familiars o amistats com a màxim un cop al mes i 30 milions se sentien soles amb freqüència. Se sap que la solitud escurça la vida productiva de les persones i que pot ser tan perillosa per a la salut com fumar o patir sobrepès. La bona notícia és que es tracta d'un factor de salut modificable. A les ciutats, la natura més propera exerceix beneficis terapèutics i permet que les persones interactuïn. Les inversions en solucions basades en la naturalesa i en infraestructura verda, pensades per a pal·liar la ràpida urbanització i les seves conseqüències adverses per al medi ambient de les ciutats, poden aprofitar-se per la salut i el benestar fins i tot en situació d'emergència sanitària, com s'ha observat arran dels confinaments derivats de la pandèmia de COVID-19.

 

Experts internacionals i de diversos àmbits

Un dels principals actius de RECETAS és el seu plantejament interdisciplinari, que unirà a professionals de camps tan diversos com la salut pública, la psicologia, la medicina clínica, la sociologia, el disseny paisatgístic, la planificació urbana, l'economia de la salut, l'enginyeria, els negocis o el dret, entre d'altres. El projecte, que ha començat a l'abril de 2021, compta amb un pressupost de 5 milions d'euros, finançat per la Unió Europea a través del seu programa marc Horitzó 2020, i tindrà una durada de 5 anys.

Per a assolir els seus objectius, RECETAS durà a terme tres estudis observacionals i tres assaigs controlats aleatoris en sis ciutats del món: Barcelona, Marsella, Praga, Hèlsinki, Cuenca (Equador) i Melbourne. Aquests estudis faran contribucions importants al petit però creixent cos d'evidència sobre el potencial de les intervencions socials basades en la natura per ajudar a crear salut i benestar. Al mateix temps, volen aportar per aconseguir reduir la pressió sobre els sistemes mèdics ja estressats. "Farem servir processos participatius per involucrar el públic i a altres parts interessades en el disseny de les intervencions", explica Jill Litt, investigadora d'ISGlobal i directora de RECETAS.

El projecte inclou metodologies noves, com l'anàlisi de xarxes socials, estudis de viabilitat econòmica i assajos aleatoritzats i la comercialització de productes per a la replicació i amplificació d'impactes a llarg termini. "L'objectiu és que RECETAS no només contribueixi a l'evidència científica, sinó que ofereixi als proveïdors d'atenció mèdica, professionals de l'atenció, organitzacions de serveis socials i comunitats solucions sensates per abordar la solitud de manera rendible", afegeix.

Les 13 organitzacions participants són :

 • Agence des Villes et Territoires durables en Mediterranée (AViTeM, França)
 • Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT, Espanya)
 • Aketh Investments Services (AIS, Espanya)
 • Assistance Publique Hôpitaux de Marseille (AP-HM, França)
 • Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal, Espanya)
 • Charles University (CU, República Txeca)
 • Fundació Salut i Envelliment UAB (FSIE-UAB, Espanya)
 • Private University for Health Sciences, Medical Informatics and Technology (UMIT, Àustria)
 • RMIT University (Austràlia)
 • University of Cuenca (UC, Equador)
 • University of Helsinki (UH, Finlàndia)
 •  University of the West of England (UWE, Regne Unit)
 • Visible Network Labs (VNL, Estats Units d'Amèrica)

Més informació sobre el projecte RECETAS.