Sala de premsa Premsa i mitjans

Pilar Benejam, premi d'actuació cívica de la Fundació Lluís Carulla

Pilar Benejam, catedràtica del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura i de les Ciències Socials de la UAB, ha rebut un dels premis d'actuació cívica de la Fundació Lluís Carulla d'enguany. El guardó vol reconèixer la seva tasca acadèmica i el seu paper en l'impuls de la UAB durant els seus anys fundacionals: Benejam va ser una de les signants del Manifest de Bellaterra en representació de l'Escola de Mestres de Sant Cugat.

13/11/2013

La Fundació és una entitat privada creada per promoure la llengua, la cultura i els valors de la societat catalana. Els seus premis d'actuació cívica distingeixen la tasca de persones "que han actuat i actuen al servei de la identitat nacional" en àmbits com l'ensenyament, els mitjans de comunicació, les ciències, l'art, la cultura popular, la música, el teatre, l'economia, el dret, l'acció social i cívica, etc. Se n'atorguen sis cada any i estan dotats amb 5.000 euros cadascun. L'acte de lliurament tindrà lloc el 21 de novembre a l'Ajuntament de Barcelona.

Benejam, vinculada a la Unitat de Didàctica de les Ciències Socials, va impartir classes a la UAB des del 1972. El març de 1975, va ser una de les signants de la declaració de principis coneguda com a Manifest de Bellaterra. Va ser directora de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat. Ha estat també professora de geografia a les escoles Talitha i Costa i Llobera i va ser membre de l'Associació de Mestres Rosa Sensat.

A més, ha format part de diverses comissions per a la reforma de la formació del professorat. És experta en temes de revisió de la programació escolar en ciències socials i ha assessorat les administracions públiques en referència a tot el cicle formatiu.

La guardonada s'ha interessat en tots els aspectes relacionats amb la renovació pedagògica, la innovació didàctica i la millora de la formació dels docents d'educació primària, secundària i universitària.

El reconeixement de la Fundació Lluís Carulla se suma al premi Ramon Llull del 2003, el premi Jaume Vicens Vives del 2004, la Creu de Sant Jordi del 2004 i el premi Marta Mata de la Generalitat del 2011.