Nou mapa de la Mutilació Genital Femenina a Espanya

04/03/2010
La Mutilació Genital Femenina es duu a terme a les nenes en una franja d'edat que pot abraçar des del naixement fins a la preadolescència, abans de la primera menstruació. Les lesions empitjoren l'estat de salut, limiten la supervivència d'algunes d'aquestes noies i perpetuen la desigualtat de gènere, la discriminació de les dones i la violació sistemàtica dels seus drets. Més de 130 milions de dones arreu del món han patit algun tipus de mutilació genital, i s'estima que, anualment, més de 3 milions de noies estan en risc d'ésser sotmeses a aquest ritual d'iniciació. Per lluitar contra aquest problema, la investigadora de la UAB Adriana Kaplan va iniciar, l'any 1989, una línia de recerca sobre la salut sexual i reproductiva de les persones immigrades, amb treballs de camp a Gàmbia i a Espanya.
L'objectiu del Mapa de la Mutilació Genital Femenina a Espanya que s'ha presentat avui, és caracteritzar demogràficament, per sexe i edat, i localitzar en el territori, la població de les nacionalitats estudiades que practiquen MGF i que resideixen a Espanya. El mapa permet estimar-ne el seu nombre i situar, en el territori, les noies amb risc potencial, així com conèixer el tipus de MGF que s'ha practicat a les dones adultes.
L'estudi mostra que a Espanya s'ha incrementat la població infantil procedent dels països on es practica MGF. L'any 2005 residien unes 7000 noies d'entre 0 i 14 anys, mentre que l'any 2008 se superen les 10.000. Aquest increment, un 43% en tres anys, és fruit quasi exclusivament de l'increment en el grup d'edat d'entre 0 i 4 anys, que ha passat de les 3.600 noies a les 6.000.
Catalunya concentra gairebé el 80% de la població gambiana (la de risc superior de patir la pràctica) resident a Espanya, amb més de 4.000 persones. Els municipis costaners situats a les comarques del Maresme, la Selva i el sud del Baix Empordà, acullen la major part de la població gambiana. Més de 500 noies gambianes resideixen al Maresme i més de 250 a la comarca de la Selva. Mataró és el municipi amb la presència més gran de població infantil femenina, amb 136 noies de nacionalitat gambiana i 287 del conjunt de la resta de països estudiats, també amb risc de MGF.
El Mapa de la Mutilació Genital Femenina a Espanya ha estat elaborat per la professora del Departament d'Antropologia Social i Cultural de la UAB i directora de la Càtedra de Transferència del Coneixement del Parc de Recerca UAB-Santander, Adriana Kaplan, investigadora principal del Grup Interdisciplinari per a la Prevenció i l'Estudi de les Pràctiques Tradicionals Perjudicials (GIPE/PTP), i l'investigador Antonio López Gay, en el context de l'"Observatori Trasnacional d'Investigació Aplicada a Noves Estratègies per a la Prevenció de la MGF. Un enfocament circular Gàmbia-Espanya. La iniciació sense mutilació".
Les investigadores i els investigadors del grup també han reeditat i editat nous materials per prevenir la pràctica de la Mutilació Genital Femenina a Espanya. Entre aquests materials destaca un manual per a professionals de l'atenció primària en diferents àmbits: serveis socials, serveis de salut (centres d'atenció primària, centres d'atenció sexual i reproductiva, hospitals, ajuntaments, etc.) que contempla l'abordatge de la MGF; i una guia breu especial per a professionals de la salut, de consulta ràpida, amb informació sobre la pràctica i la seva legislació, la descripció de les conseqüències de la MGF i la legislació al respecte. Han editat també un pòster desplegable per al treball de prevenció amb famílies. Aquest material, d'elevat impacte visual, explica breument què és la MGF, on i perquè es practica, a més d'abordar amb claredat mites i realitats.
A Gàmbia, l'equip investigador ha dissenyat un currículum acadèmic i un manual per a professionals i estudiants de la salut del país, en col·laboració amb la Facultat de Medicina de la Universitat de Gàmbia.
L'objectiu global de l'Observatori, creat arran del projecte, és implementar a Gàmbia i a Espanya una estratègia pionera per a l'abordatge del problema de la MGF, basada en la sensibilització, la prevenció i l'increment de la capacitat de decisió de les dones, per tal de que elles i les seves comunitats puguin assumir propostes alternatives que evitin la mutilació. Es basa en proposar i promoure models substitutius del ritual de pas excloguin la mutilació dels genitals, però que segueixin sent funcionals i culturalment acceptables. Es tracta d'un projecte d'investigació aplicada i de transferència de coneixement, formació, disseny de materials i proposta metodològica.
L'any 2009, la doctora Kaplan va aconseguir una de les fites més importants per a aquesta tasca, l'assumpció del projecte “Iniciació sense Mutilació", com a Programa Nacional del Govern de Gàmbia, a través del Ministry of Health & Social Welfare, el Ministeri de Salut d'aquest país. En l'acord marc s'estableix la formació a tots i a totes les professionals i estudiants de la salut del sistema públic de Gàmbia, així com la col·laboració i formació a la missió mèdica cubana amb150 efectius, que cobreixen la sanitat del país.
El plantejament circular Gàmbia Espanya (fonamentalment Catalunya per la fort presència de població immigrada procedent de Gàmbia), permet aprofitar les sinèrgies sorgides des de les immigrants gambianes, com a generadores d'opinió i models de referència en els seus països d'origen. A causa del pes demogràfic creixent de la comunitat gambiana a Espanya, es preveu que en els pròxims anys les situacions de conflicte relacionades amb les mutilacions genitals femenines puguin ser habituals en el nostre entorn.
Els materials elaborats pel grup de recerca seran distribuïts gratuïtament a tots els serveis i es podran adquirir sol·licitant-los a l'adreça gr.gipe.ptp@uab.es.
El projecte està finançat per l'Obra Social de la Fundació “la Caixa" a través de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) de la UAB, i per la Diputació d'Àlaba, i forma part de les activitats de les Càtedres de Transferència Parc de Recerca UAB - Santander, finançades pel Banc Santander.