La UAB inaugura la mostra sobre el jaciment neolític de la Draga

Inauguració exposició La Draga

L'exposició La Revolució neolítica. La Draga. El poblat dels prodigis permet copsar la importància  de l'únic jaciment lacustre de la península Ibèrica i un dels més antics i importants de la Mediterrània occidental. La mostra, que es pot visitar fins al 7 de juny a la Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats, forma part del cicle Primavera Arqueològica, que celebra els 50 anys dels estudis d'Arqueologia.

29/03/2019

El passat 4 d’abril, la Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats va acollir l’acte d’inauguració de la mostra La Revolució neolítica. La Draga. El poblat dels prodigis, una mostra que empra recursos audiovisuals i recreacions virtuals per transportar els visitants al període neolític i mostrar-los els resultats de les diferents campanyes de recerca que s'hi han dut a la Draga (Banyoles, Girona).

L’acte va començar amb les paraules de Lluís Figueras, director del Museu Arqueològic de Banyoles i coordinador de Patrimoni Cultural de Banyoles, qui va agrair la feina de totes les persones que havien treballat a l’excavació des dels seus inicis i va mostrar la seva voluntat per continuar col·laborant amb la UAB. 

Anna Garrido, del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), va explicar el projecte Arqueoxarxa, que vol acostar el llegat cultural dels jaciments arqueològics al ciutadà. En aquest sentit, Garrido va apuntar que "el MAC comparteix molts valors amb la UAB, com el coneixement, la recerca aplicada a la conservació i la difusió del patrimoni català.”

L'investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques, Institució Milà i Fontanals, Xavier Terrades, va destacar la importància del jaciment de la Draga, “un dels més rellevants del país”. 

El degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Joan Carbonell, va presumir de la bona posició d’aquest àmbit als rànquings, tot destacant com a fet diferencial que “el projecte d’arqueologia d’aquesta Facultat està immers en el territori”.

Abans de començar la visita guiada a càrrec d’Antoni Palomo, conservador del MAC i comissari de l’exposició, el vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura, Carlos Sánchez, va referir-se a la importància de tenir “diferents campus arqueològics de la UAB repartits per tot el territori” i va destacar el fet d’haver pogut “ressaltar el patrimoni cultural gràcies a la celebració del 50è aniversari de la Universitat”. 

El jaciment neolític de la Draga

La Draga va ser un dels primers poblats del Nord-est del territori on es van establir les societats pageses neolítiques, fa uns 7300 anys, transformant l’espai que els envoltava per tal de desenvolupar les pràctiques agrícoles i ramaderes necessàries per a la seva subsistència.
El tret més singular del jaciment és l’extraordinària conservació que presenten les restes orgàniques sobre materials vegetals recuperades, gràcies a la seva ubicació en una zona amb humitat permanent, actualment coberta de forma parcial per les aigües de l’estany: des de les restes de cabanes a estris realitzats en materials vegetals com arcs, falçs, mànecs d’aixes, cordes, recipients de fusta, pals cavadors, cullerots i cistells, entre altres.

Primavera Arqueològica de la UAB

Tant l'exposició com les activitats relacionades amb ella s’emmarquen dins la Primavera Arqueològica de la UAB, que va començar el dia 20 de març amb la inauguració, a la Facultat de Lletres, l’exposició física i virtual 50 anys d’Arqueologia a la UAB i amb l’obertura del Cicle de Cinema Arqueològic FICAB-UAB, en el qual es van visionar les pel·lícules guanyadores i les finalistes del XVII Festival Internacional de Cinema Arqueològic Bidasoa (FICAB). Estan previstes encara dos sessions de cinema, a la Sala de Cinema de la UAB, els dies 10 d’abril i 8 de maig.

La Primavera Arqueològica ha estat organitzada per la CORE en Patrimoni Cultural, la Facultat de Filosofia i Lletres, Cultura en Viu i la Biblioteca d'Humanitats. També compta amb la col·laboració del Departament de Cultura, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, l’Arqueoxarxa, l’Ajuntament de Banyoles, el Museu Arqueològic de Banyoles, el CSIC, RecerCaixa, l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial, el Ayuntamiento de Irun, Oiasso Museoa i el Festival Internacional de Cine Arqueológico del Bidasoa (FICAB).

Per a més informació: www.mac.cat

Més informació sobre La Draga
 

 

Notícies relacionades

Campus de la UAB

La UAB millora posicions al rànquing de Xangai

La UAB se sitúa entre les 201 i les 300 millors universitats del món segons el prestigiós rànquing de Xangai (ARWU), millorant la posició respecte l'any passat -que es trobava entre les 301 i les 400- i convertint-se així en la segona universitat catalana més ben posicionada en aquest rànquing que analitza 1.800 universitats de tot el món.

Totes les notícies