Sala de premsa Premsa i mitjans

La UAB, entre les millors universitats segons el rànquing ISI d'Universitats Espanyoles

ranking-isi
La UAB es troba entre les 3 primeres universitats de l'estat espanyol en 8 dels 12 camps científics analitzats a la segona edició del Rànquing ISI de Universidades Españolas según Campos y Disciplinas Científicas. Es tracta d'un rànquing d'universitats espanyoles basat en la recerca publicada a les revistes de major impacte i visibilitat.

21/09/2011

Pel que fa als resultats del període 2006-2011, la UAB es situa en primera posició en Ciències Agràries, en segona posició en cinc àmbits més -Ciències de la Terra i Medi ambient, Economia, Enginyeries, Medicina i Altres ciències Socials-  i en tercera posició en els camps de Ciències Biològiques i de Física.
En el camp de Química ocupa el quart lloc i tant en el de Psicologia i Educació com en el de Matemàtiques, assoleixen la cinquena posició estatal.

Si aquestes dades es comparen amb un període més llarg (2001-2011), es conclou que la UAB ha millorat la seva producció científica en la majoria de camps en els darrers cinc anys.

El rànquing està elaborat conjuntament pel grup Evaluación de la Ciencia y de la comunicación científica de les universitats de Granada i de Navarra, i pel grup Soft Computing and Intelligent Information Systems, de la Universidad de Granada.

Per a l'elaboració del rànquing es fan servir com a fonts d'informació  les bases de dades de Thomson Reuters (ISI Web of Science i el Journal Citation Reports); s'utilitzen dues sèries temporals àmplies: un període de deu anys (2001-2010) i un període de cinc anys (2006-2010); s'organitza els resultats per Camps i per disciplines científiques, permetent captar millor en quines especialitats cada universitat és més activa i influent; en el mètode per elaborar els resultats finals, s'han tingut en compte una sèrie de 6 indicacions bibliomètrics classificats en dues dimensions. Primer quantitatius: nombre d'articles citables (NDOC), índex H (H-Index), i el nombre de cites (NCIT) i segon qualitatius: nombre d'articles citables en revistes del 1er quartil (Nº1Q), i mitjana d'articles citables en revistes del 1r Quartil (%1Q) i percentatge de documents citables altament citats (TOPCIT).
Posteriorment aquestes dues dimensions es sintetitzen en un sol índex: IFQ2A-Index (Institucional Qualitative-Quantitative Analysis Index) mitjançant el qual finalment s'ordenen les universitats en cadascun dels 12 camps i de les 19 disciplines.
 
El rànquing compta amb un portal dinàmic amb múltiples funcionalitats que permeten comprovar el perfil de cada universitat, la seva evolució pel que fa a la seva posició l'any anterior i comparacions a mida entre universitats.

Més informació: http://www.rankinguniversidades.es