Sala de premsa Premsa i mitjans

La societat del coneixement demana més dinamisme

El 18 de juny passat, el filòsof Daniel Innerarity va dissertar sobre la societat del coneixement i va debatre amb Joan Subirats, Francisco Longo i Daniel Furlan a la jornada que van organitzar l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i l'Obra Social "la Caixa" a Barcelona. Tots quatre experts van defensar, des de diferents punts de vista, que la societat actual es doti de formes dinàmiques d'organització a diferents nivells per tal d'afavorir el desenvolupament del talent creatiu.

19/06/2013

Aquesta trobada és una de les primeres activitats de la Plataforma Coneixement, Territori, Innovació (CTI), que va ser presentada a les jornades Catalunya Futura el mes de març passat al Monestir de Poblet, tal i com va explicar el secretari executiu de l'ACUP a la inauguració de la trobada. Per la seva banda, Jaume Lanaspa, director de l'Obra Social "la Caixa", va manifestar que aquesta plataforma contribueix a "avançar cap a l'equitat" social i cap a un "model econòmic més sostenible".

Un món fet de saber

A la seva conferència, Innerarity, catedràtic de filosofia política i social de la Universitat del País Basc, va caracteritzar l'actual societat del coneixement com un món on "no s'ha generalitzat el saber en general" sinó un tipus concret, "el saber especialment actiu i reflexiu" que fins fa poc era propi dels àmbits científic i universitari.

Per al filòsof basc, "el món actual està fet de saber" i "tota tecnologia és un saber materialitzat". I va descriure la crisi actual com una "errada cognitiva", un fruit d'una "mala previsió de futur i una mala gestió de les solucions".

Com a mostra del desenvolupament de la societat del coneixement, va destacar el "gir cognitiu en la concepció de l'espai" que s'ha donat des de fa uns anys, tot posant com a exemples el plantejament de ciutats intel·ligents, parcs tecnològics, xarxes startup... Per a Innerarity, "no hi ha normes universals ni fórmules màgiques", sinó que la clau és "crear condicions per a que el coneixement esdevingui". Amb aquest objectiu, Innerarity es va mostrar partidari d'espais "oberts, heterogenis i informals" on "es combinin diverses formes de saber".

Transformacions a la societat

Després de la seva ponència, Innerarity es va incorporar al debat "La societat del coneixement: reptes i oportunitats als inicis del segle XXI", al qual van participar també Joan Subirats, Francisco Longo i Daniel Furlan. Va moderar el debat el presentador de TV3 Jordi Fortuny.

Subirats, catedràtic de ciència política de la UAB, va destacar algunes transformacions de la societat actual, com per exemple que "el canvi tecnològic posa en crisi els espais de relació" entre les persones. Va considerar també una novetat important que "la societat del coneixement parteix de la hipòtesi que és millor compartir el coneixement que competir per ell", i va posar l'exemple de l'èxit de Wikipedia.

Per la seva banda, Longo, secretari general d'ESADE, va versar sobre el paper de l'estat a la societat del coneixement, tot opinant que "l'estat modern ha d'aportar seguretat per garantir que la societat innovi". Cal, alhora, "un estat innovador" en un tema cabdal per al desenvolupament com són les formes de govern. "Tenim dos grans reptes", va dir: "ampliar els marcs de govern més enllà de l'estat-nació i articular la col·laboració entre els sectors públic i privat".

Finalment, Daniel Furlan, president de PIMEC 2020 Think Tank, va defensar que cal anar "més enllà de la idea de transferència, que dóna a entendre que algú en sap i algú altre no en sap", i afavorir per contra un "flux de coneixement entre la societat, les empreses i les universitats i centres de recerca".

Més informació: Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (CTI)