Sala de premsa Premsa i mitjans

La relació entre paleogenètica i arqueologia, al V workshop del Camp de les Lloses

Jornada paleogenètica al Camp de Les Lloses
El grup de Recerca en Antropologia Biològica de la UAB (GREAB) organitza, junt amb el Parc Arqueològic del Camp de les Lloses, una jornada de debat sobre paleogenètica i arqueologia. La trobada té lloc el 12 de desembre a l’Ajuntament de Tona (Barcelona) i comptarà amb participants de prestigi internacional que explicaran la seva recerca i visió del futur sobre la relació entre ambdues disciplines.

26/11/2019

La paleogenètica és un camp de recerca molt nou, iniciat fa menys de 30 anys, que mostra que és possible obtenir informació genètica de material antic, restes esquelètiques o fossilitzades, i fins i tot genomes complets d’individus de diversa antiguitat i diferents localitats. Tot i això, encara queden preguntes per resoldre sobre aquest àmbit. Que ens aporten realment els estudis sobre paleogenètica? Fins a on es podrà arribar?

Qüestions com aquestes seran abordades pels experts de Catalunya, d’Espanya i d’arreu d’Europa que participen al 5è Workshop del Camp de les Lloses. Hi tractaran, entre altres aspectes, les evidències culturals, socials i econòmiques dels estudis paleogenètics; la bio-arqueologia molecular o les respostes genètiques als problemes arqueològics.

La trobada està organitzada pel Grup de Recerca en Antropologia Biològica de la UAB (GREAB), el Parc Arqueològic del Camp de les Lloses (Tona, Barcelona) i l’associació cultural del jaciment ACUCALL i compren dues sessions. En la primera, presidida per Assumpció Malgosa, catedràtica d’Antropologia Física del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la UAB i directora del GREAB, participen Carles Lalueza, de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE-CSIC);  Cristina Martínez-Labarga, de la Università degli Studi di Roma Tor Vergata i d’Hannes Schroeder, del Natural History Museum of Denmark.

La segona sessió serà presidida per Jordi Principal, conservador de les col·leccions d’antiguitats clàssiques del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). Hi comprendrà ponències de Rosa Irene Fregel, de la Universidad de la Laguna; d’Assumpció Malgosa i Cristina Pereira, del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la UAB; i de Xavier Clop, del Departament de Prehistòria de la UAB.

La jornada finalitzarà amb un debat de tots els assistents. Per assistir-hi és necessari formalitzar la inscripció prèvia: Programa i detalls d’inscripció

La recerca de la UAB al Camp de Les Lloses

El Camp de les Lloses és un jaciment del període de romanització del nord-est de la Península Ibèrica (finals del segle III i principis del s. II aC), en què membres del GREAB treballen des de finals dels anys 90 estudiant les restes perinatals que s'han trobat enterrades sota les cases excavades. Els primers anys, amb la participació d’Alícia Alesán i Santi Safont, se’n van realitzar les anàlisis morfològiques. Des de l’any 2015, Assumpció Malgosa, Cristina Santos i Dominika Nociarova n'han dut a terme també l’anàlisi d’ADN. Els últims treballs paleogenètics publicats per les investigadores apunten cap a una nova interpretació de les restes, que afebleixen la premissa del sacrifici contemplada fins ara.