Sala de premsa Premsa i mitjans

La periodista i diplomàtica Cristina Gallach, doctora 'honoris causa'

Cristina Gallach

Cristina Gallach ha exercit el periodisme en els mitjans de comunicació i les institucions públiques al llarg d'una dilatada trajectòria internacional. És una gran defensora de la igualtat de gènere i un referent mundial en la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible i l'Agenda 2030 de Nacions Unides. La UAB l'ha nomenat doctora honoris causa a proposta de la Facultat de Ciències de la Comunicació.

02/06/2021

El Consell de Govern de la UAB ha aprovat el nomenament de la periodista i diplomàtica Cristina Gallach com a doctora honoris causa a proposta de la Facultat de Ciències de la Comunicació, centre que commemorarà el proper curs el seu cinquantè aniversari. Gallach és la dona espanyola que ha ocupat el lloc de major rang a Nacions Unides i l'única que ha ocupat altes responsabilitats tant a aquesta institució com a la Unió Europea i l'OTAN. Serà investida properament en una cerimònia en què Carmina Crusafon, professora del Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació, actuarà com a padrina.

Gallach es va llicenciar en ciències de la informació per la UAB el 1982 i va cursar a continuació un màster en relacions internacionals a la Universitat de Colúmbia, als Estats Units. La seva carrera periodística va començar a El 9 Nou i va continuar a El Noticiero Universal, TVE, el diari Avui, Catalunya Ràdio, El Món i l'agència EFE, tot ocupant diferents corresponsalies a Estats Units, Europa central i oriental (va ser corresponsal d'EFE a Moscou durant la caiguda de la Unió Soviètica) i Brussel·les.

Des de 1996, la seva trajectòria s'ha vinculat a les tasques d'informació i comunicació en institucions internacionals. Va treballar en primer lloc amb Javier Solana com a assessora de comunicació i portaveu adjunta del secretari general de l'OTAN i com a directora de comunicació de l'Alt Representant de la Unió Europea per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna. Va passar seguidament a desenvolupar diferents responsabilitats al Consell de la Unió Europea: portaveu del govern espanyol per a la presidència, cap de relacions públiques, portaveu i responsable de l'Oficina d'Igualtat d'Oportunitats. El 2014 es va incorporar a Nacions Unides, on va ser responsable de comunicació del secretari general Ban Ki-moon, secretària general adjunta, consellera especial i cap del Departament d'Informació Pública. Les seves darreres responsabilitats s'han desenvolupat en el govern espanyol: alta comissionada per a l'Agenda 2030 i secretària d'Estat d'Afers Exteriors i per a Iberoamèrica i el Carib.

Entre altres distincions, Gallach ha rebut guardons del Col·legi de Periodistes de Catalunya, de l'Associació de la Premsa de Madrid, de l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya i de l'Associació de Diplomats en Ciències Econòmiques de Catalunya. És col·legiada d'honor del Col·legi d'Economistes de Catalunya i el Financial Times la va triar l'any 2009 com una de les trenta persones més influents de les institucions europees.

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Pau, justícia i institucions sòlides
  • Igualtat de gènere
  • Aliança pels objectius