La Fundació Salut i Envelliment UAB participa en dos estudis sobre l'ús de robots socials en residències per a persones grans
Amb el suport de la Beca d'investigació sobre Bioètica Fundació Grífols i Lucas, la Fundació Salut i Envelliment UAB (FSIE-UAB) avaluarà l'ús ètic del robot Pepper en la interacció amb persones grans en l’àmbit residencial. A un segon estudi, seleccionat pel Programa "TRANSFORMA" del Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS) i el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), la FSIE-UAB investigarà com la presència del robot pot influir en la soledat no desitjada a l’entorn residencial.
01/02/2024
La Fundació Salut i Envelliment de la UAB participa en dos projectes sobre l'ús de robots socials en residències per a persones grans. Ambdues iniciatives busquen millorar la qualitat de vida de les persones residents.
La FSIE-UAB ha guanyat la Beca d'investigació sobre Bioètica Fundació Grífols i Lucas, amb el projecte: "Aspectes jurídics i ètics de l'aplicabilitat del robot Pepper en la interacció amb persones grans en l'àmbit residencial: un estudi pilot". L’equip està format per Jose Luis i Núria Infiesta, membres de YASYT, Joan Carles Seuba, de la Universitat Pompeu Fabra i Sara Domènech, de la Fundació Salut i Envelliment UAB.
L’estudi pretén avaluar l’aplicabilitat del primer prototip d’una aplicació nomenada Helderly (Humanizing Elderly) que funciona sobre un robot anomenat Pepper, que permet la interacció persona-robot en una residència de persones grans, a través de la conversa, l’obtenció d’informació i exercicis d’estimulació cognitiva i física. La intervenció durarà quatre setmanes i tindrà lloc durant el mes de març de 2024 en una residència Prytanis de la ciutat de Barcelona.
No obstant això, la introducció de robots socials en un context com aquest, suposarà la indispensable observació i reflexió d’una sèrie de controvèrsies ètiques en les quals cal reflexionar, ja que el debat ètic recau en aspectes vinculats amb el dia a dia.
Acte de lliurament del premi de la Fundació Grífols i Lucas a l'Auditori de "La Pedrera"
En segon lloc, el Programa “TRANSFORMA” del Hub d’Innovació Social i Sanitària (HiSS) i el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha seleccionat el projecte de la FSIE que porta per títol: “Estudi de l'impacte de la soledat no volguda incorporant un robot social en centres residencials”. En aquest cas, l’equip està format de nou per Jose Luis i Núria Infiesta, membres de YASYT, i Sara Domènech, David Campos i Xavi Rojano, de la Fundació Salut i Envelliment UAB.
Aquest estudi té la voluntat d’analitzar l’eficàcia del primer prototip de l’aplicació Helderly (Humanizing Elderly) en la soledat no volguda de les persones que viuen en centres residencials.
En aquest cas la intervenció durarà vuit setmanes i tindrà lloc durant els mesos d’abril i maig de 2024 en dues residències Prytanis de la ciutat de Barcelona. La meitat de la mostra interactuaran amb el robot Pepper i seguiran el tractament habitual de les residències; i l’altra meitat seguiran el tractament habitual de les residències, per tal de poder comparar els resultats.