Sala de premsa

La Fundació Salut i Envelliment celebra un any d'èxit i consolidació del projecte REMI

Persones grans escoltant a un tècnic del projecte durant l'acte de cloenda

En un acte de cloenda, la Fundació Salut i Envelliment UAB ha presentat els resultats del 2023 i un vídeo-resum del projecte. Enguany, unes 1.000 persones de diferents equipaments socioculturals de Barcelona han participat o fet de voluntàries en diverses activitats grupals de reminiscència. També s’han realitzat orientacions psicopedagògiques individuals davant les pèrdues de memòria a les persones grans que assisteixen als casals i/o centres cívics participants.

06/02/2024

El passat 30 de gener, la Fundació Salut i Envelliment UAB va organitzar l’acte de cloenda 2023 del projecte REMI, al Centre Cultural La Farinera del Clot (Barcelona).

Durant l’acte, es van presentar els resultats anuals del projecte i un vídeo-resum amb les activitats que s’han dut a terme. A la trobada, en què hi van assistir tant persones grans que hi han participat, com a voluntàries, també es van fer dinàmiques grupals de reminiscència.

El projecte REMI, en marxa des del 2016, pretén contribuir a la prevenció del deteriorament cognitiu en persones grans mitjançant la teràpia de reminiscència. A través de sessions de participació sociocultural grupal, s’utilitzen eines i recursos audiovisuals que estimulin els records i emocions de fets vitals del passat de les persones grans. Aquesta metodologia fomenta la connexió amb altres persones, i a recuperar i posar en comú fets passats d’una memòria generacional compartida: un succés històric, un èxit musical o un costum propi d’aquella època.

 

Mil participants al projecte REMI 

Enguany, han participat en aquestes activitats grupals més de 800 persones grans de 10 equipaments socioculturals -majoritàriament casals municipals de gent gran-, de cinc districtes de Barcelona. Al llarg de l’any, s’han fet sessions demostratives (sessions de reminiscència, xerrades divulgatives sobre com prevenir les pèrdues de memòria, cinefòrums i itineraris per Casa Convalescència) i 38 tallers de reminiscència sobre la dècada dels anys 70 d’una sessió setmanal durant un mes, dinamitzats per dos psicòlogues formades en el Programa REMI.

A més d’aquestes activitats, el projecte REMI també ha ofert un espai d’orientació psicopedagògic individual davant de les pèrdues de memòria en els equipaments col·laboradors. En aquest espai s’ha atès de manera individualitzada a un centenar de persones preocupades per l’estat de la seva memòria o que donen suport a persones familiars amb demència. Segons cada cas, s’han donat orientacions pràctiques, s'han fet tests de cribratge cognitiu, s'han suggerit exercicis d’estimulació cognitiva i, puntualment, s’ha facilitat el contacte amb els serveis sanitaris especialitzats.

Aquest any també s’ha comptat amb la participació de 19 persones grans com a voluntàries del projecte REMI. Aquestes persones han participat en sessions de formació, en les  activitats grupals i en la cocreació de nou material de reminiscència juntament amb el personal tècnic de la FSiE-UAB.

 

Primeres activitats previstes per a l’edició 2024

Durant a jornada també es va presentar la programació del primer trimestre del 2024 del projecte REMI. Les activitats grupals es duran a terme durant els mesos de febrer  i març, amb tallers grupals de reminiscència sobre la dècada dels anys 60 i itineraris pels diferents barris de la ciutat. A més, es continuarà oferint l’espai d’orientació psicopedagògic  als  equipaments col·laboradors i es reforçarà el paper del voluntariat en el projecte.

Aquest projecte compte amb el suport l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació La Caixa, mitjançant la convocatòria de projectes socials.

 


Video-resum del Projecte REMI 2023.