Sala de premsa

La FSiE UAB col·labora amb l'OMS en l'atenció integrada a les persones grans

Notícia amb imatge ICOPE App

S’han engegat diverses iniciatives de suport a l’estratègia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), com la posada en marxa d’una aplicació que detecta pèrdues de capacitat de les persones grans a Catalunya o una intervenció en grup per promoure i mantenir la capacitat intrínseca.

08/07/2021

La Fundació Salut i Envelliment UAB està duent a terme diverses iniciatives de suport a l'estratègia de l'OMS per a l'atenció integrada a les persones grans (estratègia ICOPE).  

En el marc del projecte APTITUDE, la Fundació està coordinant un estudi observacional a 5 territoris de Catalunya per validar un instrument específic desenvolupat per l'OMS per a la detecció de pèrdues de la capacitat intrínseca en persones majors de 70 anys. 

El projecte APTITUDE té per objectiu desplegar a la zona transfronterera dels Pirineus accions per prevenir la dependència de les persones grans mitjançant la creació d’una xarxa d’experts per promoure l’atenció, la formació, la recerca i la innovació en gerontologia.

Al llarg d’aquest any, l’entitat també posarà en marxa un projecte amb el suport del Departament de Salut per avaluar la factibilitat (o usabilitat) de la implementació a Catalunya de l'aplicació mòbil ICOPE Handbook App, desenvolupada per la mateixa OMS. 

L’aplicació, que es va presentar l’1 d'octubre de 2019, Dia Internacional de les Persones Grans, té com a finalitat orientar als professionals que treballen amb persones grans en la seva atenció i necessitats, en àmbits com ara limitació de mobilitat, malnutrició, pèrdua de visió o audició, deteriorament cognitiu, símptomes depressius, o atenció i suport social. 

En el mateix àmbit de l'atenció integrada i centrada en la persona, la Fundació Salut i Envelliment UAB ha desenvolupat la intervenció grupal multidomini AMICOPE per tal de promoure i mantenir la capacitat intrínseca en persones grans. El procés de desenvolupament d'aquesta intervenció ha estat publicat a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health (IJERPH)

El proper pas en aquesta línia de treball serà l'avaluació de la factibilitat i impacte percebut de la intervenció AMICOPE mitjançant un projecte de recerca, seleccionat en la 4a edició de la Convocatòria d'Ajuts a la recerca de la Xarxa Catalana d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut (HPH-Catalunya).