L'extracció de combustibles fòssils: com i per què reduir-la

03/06/2013
El document fa una crida urgent als governs a aturar l’extracció de recursos naturals de les àrees d’interès mediambiental dels seus territoris. “Explorar i explotar noves fonts de combustibles fòssils augmentarà fins al 2050 les emissions de CO2 a més de 550 ppm (partícules per milió), el que sobrepassaria els 450 ppm limitats en els acords internacionals sobre l’escalfament global. A més dels danys mediambientals en zones molt riques en biodiversitat, seria una despesa irresponsable de diners i un malbaratament de recursos que els polítics i els governs no han de permetre”, explica Joan Martínez-Alier, coordinador d’EJOLT i professor de la UAB.
Realitzat per activistes i acadèmics experts en l’estudi i la documentació de casos de resistència a l’extracció de petroli, gas natural o carbó en tot el món i en el moviment de justícia ambiental, l’informe destaca especialment els casos de Nigèria i de l’Equador, pioners en aquestes accions de lluita contra grans companyies petrolieres. Aquestes iniciatives es coneixen arreu del món amb la paraula “Yasunización”, pel nom del parc nacional Yasuní d’Equador on l’any 2007 es va aconseguir de moment deixar sota terra l’equivalent a 850 milions de barrils de petroli amb l’aprovació governamental.
L’informe recull altres accions de resistència d’altres àrea de Llatinoamèrica (Sant Andrés i les illes Providencia, al Petén i a l’Amazònia boliviana) i diversos exemples de lluites contra el “fracking” a Québec, Europa i Suràfrica, alguns d’ells inspirats en la “Yasunización”. S’hi descriuen també els moviments contra la mineria de lignits a Nova Zelanda, l’extracció de quitrà o sorres bituminoses en varis països d’Àfrica i de petroli al mar de les illes Canàries, Ghana i Lofoten a Noruega.
Els experts del projecte EJOLT han fet també una revisió de la legislació actual internacional que protegeix parcs naturals i territoris indígenes, així com les fórmules possibles per contribuir econòmicament a deixar a terra els combustibles fòssils per evitar danys locals i l'augment de l'efecte hivernacle.
Més informació
Vídeo: “Yasuní el buen vivir” (realitzat per Arturo Hortas per al projecte EJOLT. Premi I Certamen Editores Sociales Audiovisuales de Granada, organitzat per l’Asociación Solidaria Andaluza de Desarrollo).