Sala de premsa Premsa i mitjans

L'estació de FGC de la UAB tindrà plaques solars fotovoltaiques

energia
istockphoto/Milos-Muller

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) instal.larà 15 plaques solars fotovoltaiques a la teulada de l'estació de la UAB aquest estiu, per a autoconsum, per a reduir el consum energètic i evitar l'emissió de gassos contaminants: generaran 31.780 KWh a l'any i suposaran un estalvi en emissions de CO2 de 7.659 Kg/any. Això se suma a la instal.lació solar de la plaça Cívica i a les instal.lacions solars tèrmiques del SAF i la Vila Universitària amb què compta el campus. 

02/02/2021

S'ha redactat un projecte per instal.lar una planta solar fotovoltaica de 116kWp a la coberta de la Biblioteca d'Humanitats.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) instal.larà plaques solars fotovoltaiques a la teulada de l'estació UAB aquest estiu, en modalitat d'autoconsum (és a dir, una part de l'energia elèctrica consumida per l'estació serà produïda per la instal.lació fotovoltaica). Això permetrà reduir el consum energètic així com evitar l'emissió de gassos contaminants. Aquestes 15 plaques solars fotovoltaiques que colocarà FGC a l'estació UAB generaran 31.780 KWh a l'any i suposaran un estalvi en emissions de CO2 de 7.659 Kg/any. La companyia ha anunciat que actualment s'està en fase de licitació i la previsió és que es puguin posar en servei aquest mateix estiu.

A més de l'estació de la UAB, FGC ha anunciat que també instal.larà plaques solars a les estacions de Sant Andreu de la Barca, Sant Boi i Rubí, i que per al 2021 ha fet una ferma aposta per l'energia solar. 

L'altra energia solar que hi ha al campus

El campus de la UAB disposa actualment d'una instal.lació fotovoltaica per produir electricitat (ubicada a la plaça Cívica), instal.lacions solars tèrmiques al Servei d'Activitat Física (SAF) i a la Vila Universitària, i una caldera de biomassa per produir aigua calenta al SAF, així com una instal.lació amb bomba de calor geotèrmica a l'edifici ICTA-ICP. A més a més, s'ha redactat un projecte per instal.lar una planta solar fotovoltaica de 116kWp a la coberta de la Biblioteca d'Humanitats.

La instal.lació solar fotovoltaica de la plaça Cívica, la primera instal.lació renovable al campus que funciona des del setembre de 2003, té una potència de 50,5 kW de potència i una superfície de mòduls d'uns 400 m2, i produeix uns 62.000 kWh l'any, que són lliurats a la xarxa elèctrica, i comporta un estalvi d'emissions d'unes 18 tones de CO2 l'any. Fins a finals de febrer de 2020, aquesta instal.lació ha generat 1 miilió de kWh. Malgrat que la seva aportació energètica total anual al consum energètic sigui poc significativa, cal destacar el valor exemplificatiu de les energies renovables produïdes al campus.  Al web www.xarxasolar.net es poden consultar les dades de la producció d’electricitat diària, mensual i anual d’aquesta instal·lació.

Les instal·lacions solars tèrmiques al campus es localitzen als llocs amb un consum elevat d’aigua calenta sanitària: el Servei d’Activitat Física (SAF) i la Vila Universitària. El SAF té dues instal·lacions solars tèrmiques: una situada sobre la sala de condicionament físic per disposar d’aigua calenta als vestidors i a la piscina (en funcionament des de 2005) i una altra situada sobre la coberta de la sala de calderes del poliesportiu per tal de disposar d'aigua calenta als vestidors d'aquella zona (any 2008). Aquestes instal·lacions, de 67,5 mcada una, comporten un estalvi anual de 5.000 m3 de gas natural i un estalvi d'emissions d’11 tones de CO2 l'any per instal·lació.

A la Vila Universitària, l’any 2007 es van instal·lar col·lectors solars en diferents edificis. D’una banda, es va reformar el sistema de climatització dels blocs d’apartaments L i M incorporant col·lectors solars tèrmics per cobrir aproximadament el 67% de la demanda d’aigua calenta sanitària. D’altra banda, també es van col·locar col·lectors solars en els nous blocs que es van construir prop de l’Hotel.

Primera d'Espanya i 16ena del món al GreenMetric Ranking

L’onzena edició del GreenMetric Ranking of World Universities que elabora la Universitat d’Indonèsia (UI), situa per segon any consecutiu la UAB en la 16a posició mundial, tot i l’important increment d’universitats participants. La classificació compara els esforços de 912 universitats d’arreu del món (més de 100 universitats més que en l’edició anterior) cap a la sostenibilitat ambiental, i valora les polítiques de gestió envers el respecte al medi ambient.

Pel que fa a les universitats espanyoles, n’ocupa la primera posició de les 29 considerades en la classificació, seguida de la Universidad de Alcalá i la Universidad Complutense. Per tipologia d’universitat, la UAB és la quarta del món, d’un conjunt de 222 universitats amb la mateixa tipologia. El rànquing destaca la UAB especialment en energia i canvi climàtic (millora una posició i se situa en 7a posició), gestió de residus (també en millora una i se situa en 32a posició), formació (posició 82) i gestió del transport (99a posició). 

 

 

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Consum i producció responsables